Legal Hackathon 2024: duizend eerstejaars bestuderen de waarden van de democratische rechtsstaat
Alle eerstejaarsstudenten in het vak Inleiding Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht hebben in een Legal Hackathon nagedacht over de waarden die ten grondslag liggen aan de democratische rechtsstaat in Nederland. Bij deze tweede editie van de Legal Hackathon kwamen ze eerst bij elkaar in de Jacobikerk voor een paar inspirerende TEDTalks en vervolgens in de Olymposhallen om in groepjes aan een opdracht te werken.
Hackathon als innoverende onderwijs- en toetsvorm
Het doel van de hackathon was het genereren van bruikbare ideeën, in teksten en visualisaties, voor de toekomst van de democratische rechtsstaat. Studenten konden een inhoudelijke bijdrage geven aan het maatschappelijke en politieke debat . De studenten moesten een richtinggevende preambule (een inleidende tekst) maken die aan de Grondwet vooraf zou kunnen gaan en iets toelicht over de waarden waarop die gebaseerd is. Vorig jaar werd de eerste Legal Hackathon voor eerstejaars rechtenstudenten aan de Universiteit Utrecht gehouden. De hackathon is een innoverende onderwijs- en toetsvorm, waarin legal skills centraal staan, zoals samenwerken, schrijven en presenteren. Initiatiefnemer prof. Jurgen Goossens, hoogleraar staatsrecht, is verheugd met de doorontwikkeling van de hackathon als volwaardige tussentoets, al blijft het vinden van zalen elk jaar een uitdaging.
Bij de kick-off van het gezamenlijke programma duidde Goossens het belang van de constitutionele uitgangspunten; de waarden en beginselen van de democratische rechtsstaat. Hij verwees daarbij naar de politieke actualiteit en de rol die (toekomstige) juristen spelen in het beschermen van die waarden.
Gastsprekers over belang van macht en tegenmacht
Landsadvocaat en alumnus van de Universiteit Utrecht Reimer Veldhuis (Pels Rijcken) zette vervolgens de uitgebreide preambule van Cuba in perspectief met de huidige, sobere algemene bepaling bij de Nederlandse Grondwet. Vervolgens wees hij op het belang van macht en tegenmacht aan de hand van recent gevoerde rechtszaken zoals de Urgenda klimaatzaak en de levering van F35-onderdelen naar Israël.
Wytze van der Woude, directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voormalig docent aan de Universiteit Utrecht, inspireerde de studenten met de woorden: Democratie bepaalt de koers, de rechtsstaat bepaalt wat de begaanbare paden zijn.
Zeer actueel gelet op de recente debatten over bijvoorbeeld de inzet van het staatsnoodrecht bij problemen in de opvang van asielzoekers in Nederland.
Tenslotte nam de Jacobien Bückmann studenten mee in een interactieve sessie over studeergeluk. Elke student experimenteerde onder meer met een zwarte en een roze bril.
Coördinatie
De coördinatoren van de Legal Hackathon, Geertje Creijghton-Sluijk en Thijs van Duffelen leidden de Legal Hackathon in goede banen. Het hele docententeam, betrokken bij Staats- en Bestuursrecht, werkte eraan mee. Het gezamenlijke programma was op 20 september 2024. Het tweede deel van de hackathon, de presentaties, vinden plaats in al ingeroosterde werkgroepbijeenkomsten, de komende weken.