Leer over de geschiedenis van het Palestijnse volk in nieuwe online cursus
MOOC Contemporary Palestinian History
Aan het huidige conflict tussen Israël en Gaza gaat een periode van meer dan honderd jaar onrust en confrontatie vooraf. Veel discussies en debatten lijden onder een gebrek aan informatie over de Palestijnse geschiedenis, vinden de makers van een nieuwe online cursus. Met de MOOC ‘Contemporary Palestinian History’ willen zij met behulp van wetenschappelijk onderbouwde kennis over de Palestijnse geschiedenis deze leemte opvullen. Doe mee op Coursera en vergroot je kennis over hoe dit conflict zich historisch heeft ontwikkeld.
Online cursus behandelt ook Israëlisch-Palestijns conflict
In vijf cursusweken ga je zelf op ontdekking via collegevideo’s, leeswerk, opdrachten en korte quizzes, om je kennis over de situatie verder te ontwikkelen. In de MOOC word je uitgedaagd om zelf actief mee te doen en te reflecteren op de aangeboden kennis. Je leert meer over de hedendaagse Palestijnse geschiedenis en hun beleving van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Hoe en waarom begon het conflict en wat betekende dit voor de Arabische bevolking van Palestina? Wat waren de consequenties van de oprichting van de staat Israël voor de Palestijnse Arabieren? En hoe reageerden zij op de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden Gaza en de Westbank in 1967? Leer begrijpen waarom vredesbesprekingen, zoals de Oslo-onderhandelingen in de jaren negentig, keer op keer mislukten. Onderzoek hoe elkaar uitsluitende trauma’s en narratieven aan zowel Israëlische als Palestijnse kant daarin een belangrijke rol spelen. En stel vervolgens vast waarom ook de internationale gemeenschap er maar niet in slaagt om het langstdurende conflict uit de moderne geschiedenis te helpen beëindigen.
Experts over de geschiedenis van Palestina
Vanuit de Universiteit Utrecht is dr. Peter Malcontent betrokken, universitair docent en expert op het terrein van het Israëlisch-Palestijnse conflict en de geschiedenis van de mensenrechten. Dr. Malcontent is projectleider van de MOOC. Hij werkte samen met mede-docent dr. Alaa Tartir: senior onderzoeker bij het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) waar hij ook directeur is van het Noord-Afrika en Midden-Oosten Programma. Daarnaast is hij als docent verbonden aan het Graduate Institute of International and Development Studies (IHEID), Genève, Zwitserland. Hij is een expert op het gebied van het Palestijns-Israëlische conflict.
De twee docenten werden voor didactisch advies bijgestaan door dr. Fadi Hirzalla, universitair docent en head of studies van het PhD-programma bij de Erasmus Universiteit Rotterdam en directeur van de Leonard Woltjer-Stichting (LWS).
Kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Verdiep je alvast in de tijdlijn van het Israëlisch-Palestijns conflict die de faculteit Geesteswetenschappen al publiceerde.
Deze MOOC is onderdeel van het universitaire thema Institutions for Open Societies, Contesting Governance. MOOC's worden binnen de Universiteit Utrecht financieel, onderwijskundig en praktisch ondersteund door het Centre for Academic Teaching (CAT). Daarnaast heeft dr. Tartir een subsidie van de Leonhard-Woltjer Stichting ontvangen voor zijn reis- en verblijfkosten voor de opnames van de MOOC.
Wat zijn MOOC's?
De Universiteit Utrecht biedt verschillende MOOC's aan: Massive Online Open Courses. Hiermee kan iedereen vanuit huis wetenschappelijke onderwerpen verkennen. Zoals de naam al aangeeft, zijn deze cursussen gratis en voor iedereen toegankelijk. Meer informatie: MOOC's UU.