Leer, beleef en doe mee met de Utrecht Science Week

Boeiende gasten, interessante workshops en inspirerende gesprekken. Op vrijdag 30 september gaat de Utrecht Science Week van start, waarbij vanuit verschillende invalshoeken wordt gekeken naar hoe we samen een gezonde duurzame samenleving kunnen bereiken. 

Maandag 3 oktober

Verschillende wetenschappers en experts van de faculteit Diergeneeskunde nemen deel aan het programma. Op maandag 3 oktober vindt er in de ochtend een interactieve workshop plaats met Roel Vermeulen. Tijdens de workshop wordt er verder in gegaan op de invloed die de leefomgeving kan hebben op het aannemen van een gezonde leefstijl.

Tijdens de lunch gaan Lidwien Smit, hoogleraar One Health en Milieu-Epidemiologie en Franck Meijboom, Universitair Hoofddocent Ethiek onder leiding van Debbie Jaarsma, decaan van de faculteit Diergeneeskunde met elkaar in gesprek over gezond en duurzaam samenleven tijdens een bring-your-own-lunch-meeting. Mens en dier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar waar liggen ethische en fysieke grenzen?

Dinsdag 4 oktober

Cyrille Krul, Giel Beelen, Tom Strik, Patrick Nederkoorn gaan op dinsdag 4 oktober in gesprek over de transitie richting proefdiervrije innovatie: hoe kunnen we dit proces versnellen? Wat kan de media betekenen om een proefdiervrije toekomst dichterbij te laten komen?

Woensdag 5 oktober

De dag na Dierendag, op woensdag 5 oktober, staat de actuele maatschappelijke impact van Diergeneeskunde centraal met mooie verhalen vanuit de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Een drieluik met Saskia Arndt, Hoogleraar Diergedrag, over diergedrag en dierwelzijn, Alain de Bruin, Hoogleraar Pathobiologie en hoofd Biomolecular Health Sciences en Hans Kooistra, Hoogleraar Diergeneeskunde, over One Medicine. 

Ook op woensdag gaat Rebecca Nordquist dieper in op het gebied van circulaire landbouw en veerkrachtige voedselsystemen: wat hebben we nodig om een transitie te maken naar circulaire landbouw? Welke risico’s zitten eraan, en hoe kunnen we daarop anticiperen? Welke rol speelt dierenwelzijn hierin?

Donderdag 6 oktober

Proefdiervrije innovaties komen op donderdag 6 oktober opnieuw aan bod, nu als onderdeel van de Themadag Gezond Leven. Wouter Dhert, Wetenschappelijk directeur Innovaties Life Sciences UU, en Cyrille Krul, Director Research Center Healthy and Sustainable Living, Hogeschool Utrecht leiden een debat rond dit thema. De gasten die aanschuiven komen uit allerlei richtingen in de samenleving: Saskia Aan (Adviseur Wetenschap & Innovatie Proefdiervrij), Tjeerd de Groot (Lid fractie D66 Tweede Kamer), Jeroen Pasterkamp (Hoogleraar Translationele neurowetenschappen UMC Utrecht en UU) en Daniela Salvatori (Hoogleraar Comparatieve anatomie en fysiologie faculteit Diergeneeskunde).

Studenten van de UU kunnen op donderdag een collegetour met Marion Koopmans, hoogleraar virologie en Alumnus van 2021, bijwonen. De collegetour is ook te volgen via een livestream en is achteraf terug te zien

Bekijk het volledige programma van de Utrecht Science Week