Laurien Crump ontvangt George Blazyca Prize voor beste boek over Oost-Europa

Dr. Laurien Crump (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) krijgt de George Blazyca Prize toegekend voor haar in 2015 gepubliceerde boek The Warsaw Pact Reconsidered: International Relations in Eastern Europe, 1955-1969.

Dr. Laurien Crump. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Laurien Crump

George Blazyca Prize

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de British Association for Slavonic and East European Studies (BASEES) voor het beste wetenschappelijke boek over Oost-Europa. Volgens de juryleden biedt Crumps boek 'original and nuanced insight', en is het een 'thoroughly pleasurable read'.

The Warsaw Pact Reconsidered

Het Warschaupact wordt doorgaans slechts gezien als een machtsinstrument van de Sovjet-Unie. In de jaren zestig ontwikkelde de alliantie zich daarentegen tot een multilaterale alliantie, waarin de leden die niet tot de Sovjet-Unie behoorden meer bewegingsvrijheid kregen. In The Warsaw Pact Reconsidered. International Relations in Eastern Europe, 1955-1969, onderzoekt Crump hoe het Warschaupact haar leden de mogelijkheid gaf om te strijden voor eigen belangen en zichzelf los te wrikken uit de grip van de Sovjet-Unie en zijn politiek.