Laurien Crump in NRC: Europa moet samenwerken met Poetin

Russische president Vladimir Poetin © iStockphoto.com/pi_vit
Russische president Vladimir Poetin © iStockphoto.com/pi_vit

In zijn jaarlijkse toespraak tot de Doema op 1 december, stak de Russische president Vladimir Poetin zijn hand uit naar Europa door tot samenwerking op te roepen. Dr. Laurien Crump (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) stelt in nrc.next (13 december) dat Europa gehoor moet geven aan de oproep van Poetin om samen om de onderhandelingstafel te gaan zitten, om een nieuwe Koude Oorlog te voorkomen.

Volgens Crump heeft Poetin met zijn oproep een aanzet gegeven te hebben om de vicieuze cirkel van actie-reactie te doorbreken. En Europa moet daarin meegaan en bereid zijn om te gaan praten met Poetin, ondanks alle fundamentele meningsverschillen. Het land is simpelweg te groot, en Poetin te machtig, om Rusland te veronachtzamen.

Dr. Laurien Crump. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Laurien Crump

Koude Oorlog

Op dat vlak kunnen we leren van de Koude Oorlog: ook toen is er van Sovjetzijde een oproep tot dialoog gedaan, waar het Westen op inging. De spanningen liepen soms weliswaar hoog op, maar de dialoog zorgde er wel voor dat verschillende crises werden ingedamd, zegt Crump. Daarmee werd verdere escalatie op cruciale momenten voorkomen.

Europa

Nu de Europese Unie na de Brexit en het aftreden van de Italiaanse premier Renzi op zijn fundamenten wankelt, is het tijd om de Europese samenwerking te heroverwegen. De oproep van 7 december van de Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse ministers van buitenlandse zaken om de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) nieuw leven in te blazen, komt volgens de historica dan ook precies op tijd. Europa moet samen met Rusland naar oplossingen zoeken voor de vluchtelingencrisis, terrorisme en de oorlog in Syrië. "Als wij Poetin geen plek aan de Europese onderhandelingstafel geven, zal hij op andere manieren Ruslands plek op het wereldtoneel claimen", waarschuwt Crump.