Labrador krijgt nieuw ge-3D-printe kaak

Na eerste succesvolle operatie nu tweede operatie met behulp van 3D techniek

Artsen verwijderen tumor hond

Bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht heeft gisteren een hond na verwijdering van een tumor een nieuw ge-3D-printe kaak gekregen. De operatie was mogelijk dankzij samenwerking tussen de faculteit Diergeneeskunde en Geneeskunde. Van de ervaringen die op dit vlak met dieren worden opgedaan, profiteren dankzij de unieke samenwerking tussen de diergeneeskunde en humane geneeskunde zowel de hond als hun baasjes.

Hond krijgt nieuw ge-3D-geprinte kaak

In eerste instantie kreeg de eigenaar van zijn dierenarts te horen dat de hond nog maar enkele weken te leven had. Na dit bericht nam de eigenaar contact op met de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Dierenarts prof. Björn Meij: Na een eerdere succesvolle operatie, hebben we besloten om deze techniek nog een keer toe te passen. De operatie is heel goed gegaan. De rechter jukboog, de onderrand van de rechter oogkas en het achterste deel van de rechter bovenkaak met de laatste twee kiezen zijn verwijderd. Aan de kaak zat een tumor van bot, zo groot als een kippenei. Het ontstane bot defect is daarna opgevuld met het ge-3D-printe jukboog-oogkas-bovenkaak implantaat van titanium en vastgezet met 6 schroeven. Mede door deze techniek kon het oog ook behouden worden.” 

Unieke samenwerking Diergeneeskunde en Geneeskunde

Door samenwerking tussen de faculteit Diergeneeskunde en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) werd met behulp van een CT scan van de hond een nieuwe titanium kaak geprint, ontworpen door arts en onderzoeker Koen Willemsen van de afdeling orthopedie van het UMCU. Een gespecialiseerd bedrijf (3D Systems uit Leuven) was verantwoordelijk voor het printen van de titanium implantaten. Onlangs vond ook een soortgelijke operatie plaats bij een husky, met succes.

Na een eerdere succesvolle operatie, hebben we besloten om deze techniek nog een keer toe te passen

Labrador krijgt nieuw ge-3D-printe kaak
Studenten Diergeneeskunde kijken mee middels de camera die boven de operatietafel hangt.

Onderzoek

De operatie en toepassing van dit materiaal  valt in een groter onderzoek waarin de faculteit Diergeneeskunde en Geneeskunde in Utrecht samenwerken. Dit is een onderzoek naar de ontwikkeling van een ge-3D-print implantaat voor toepassing bij heupdysplasie bij mens en hond. Er is ook al gewerkt met ge-3D-printe onderdelen voor de onderarm bij de hond, en de techniek kan ingezet worden voor vervanging van skeletonderdelen na verwijdering van tumor van bot zoals van een poot, kaak of schedel.

Regeneratieve geneeskunde en One Health

De faculteit Diergeneeskunde en het UMC Utrecht werken in Utrecht al jaren samen op gebied van regeneratieve geneeskunde, vooral op gebied van de wervelkolom (rugpijn door tussenwervelschijf degeneratie) en gewrichten (slijtage) of artrose. De dieren die hierin centraal staan zijn hond en paard, bij de faculteit Diergeneeskunde worden veel van deze dieren met deze klachten gezien. Björn Meij: “Maar de samenwerking met de humane Geneeskunde gaat steeds verder, mede gestimuleerd door het samenbrengen van onderzoekers van Diergeneeskunde, het UMC Utrecht én het Hubrecht laboratorium in 1 lab, het Regenerative Medical Centre Utrecht. Er wordt steeds meer gepubliceerd over hond en paard en de vertaling van bevindingen voor de vergelijkbare ziekten bij de mens: daarom spreken we nu ook over One health - One Medicine.”

Deze projecten worden mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Prosperos project, gefinancierd door Interreg VA Flanders – The Netherlands Program.