16 mei 2019

Kunstenaars, wetenschappers en medisch specialisten delen hun kennis en ervaring in UMake: platform voor makerschap

© iStockphoto.com

Kunstenaars, wetenschappers en medici hebben gezamenlijk U-Make opgericht: het Utrechts Centrum voor Maakonderzoek. Een nieuw platform voor cross-disciplinair onderzoek naar creatieve maakprocessen en het performatieve karakter van kennisoverdracht. Deelnemers onderzoeken wat een dokter kan leren van een kunstenaar en andersom, hoe een wetenschappelijke blik de kunsten kan verrijken en met welke gedeelde uitdagingen bovenstaande beroepsgroepen te maken krijgen.

Onderzoekers, docenten, studenten en makers van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), Universiteit Utrecht (UU), het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en De Nieuwe Utrechtse School (DNUS) behandelen in een serie van vijf workshops thema’s als zintuiglijke vaardigheden, onzekerheid, en complexiteit. Voor deze thema’s is niet zomaar gekozen: ze zijn belangrijk voor zowel (toekomstige) professionals in onderwijs en gezondheidszorg als in de maakpraktijk van kunstenaars en ontwerpers. Hoe zien de maak- of werkprocessen in deze verschillende domeinen eruit? Wat kunnen makers en professionals van elkaar en elkaars werkwijze en aanpak leren?

samenwerking

In iedere workshop werken deelnemers steeds enkele dagen met elkaar samen met input van een stuurgroep, andere onderzoekers van de drie instellingen, internationale gasten en publiek. Ook (pre-)PhD-studenten krijgen de kans deel te nemen aan de workshops. De workshops zijn een broedplaats voor nieuwe samenwerkingen en gezamenlijke onderzoeksprojecten.

workshops

Voor 2019 staan de volgende vijf workshops gepland. Daarbij is ook telkens een trekker aangeduid die het programma van de workshop coördineert.
 

Eerste workshops in mei en juni

Complexiteit en Makerschap

Tijdens het evenement Musework Live van het HKU-lectoraat Kunst en Professionalisering in mei vindt de eerste workshop plaats met als titel Complexiteit en makerschap. Onderwerp is de complexiteit van maatschappelijke vraagstukken die zich niet op de tekentafel laten oplossen maar vragen om nuance, diversiteit van perspectieven, meerstemmigheid en samenhang.

Art & Medicine: Skilling the Senses

De tweede workshop is aangekondigd voor juni. Deze heet Art & Medicine: Skilling the Senses en gaat over de rol van de zintuigen in het overbrengen van kennis. Ook worden de mogelijkheden onderzocht van een kunstvak in een medische opleiding.

Deelname aan beide workshops is alleen op uitnodiging. Denk je dat voor jouw vakgebied interessant en relevant is om mee te doen of ken je juist iemand die niet zou mogen ontbreken? Laat dat dan weten via de website van UMake.

over UMake

UMake – Utrecht Centre for Making heeft als doelstelling om door gemeenschappelijk onderzoek in de kunsten, en specifiek naar maakprocessen, te komen tot innovatie in kunst, wetenschap en geneeskunde en levert daarmee een bijdrage aan de uitdagingen geformuleerd in de route Kunst en Innovatie uit de Nationale Wetenschapsagenda.