4 december 2018

Krijn de Jong ontvangt ereprofessoraat in China

Krijn de Jong

Krijn de Jong heeft een ereprofessoraat ontvangen van de East China University of Science and Technology (ECUST) in Shanghai. De Jong is professor Anorganische Chemie en Katalyse aan het Debye Instituut voor Nanomaterialen Wetenschap van de Universiteit Utrecht. Het ereprofessoraat van ECUST ging eerder naar de Nederlanders Roeland Nolte en winnaar van de Nobelprijs Ben Feringa.

Populair in China

De vicepresident van ECUST, Changsheng Liu, overhandigde het eredoctoraat aan De Jong op 13 november 2018. “Het onderzoek dat we in Utrecht doen is zeer populair in China, omdat wij ons richten op C1-chemie. Met C1-chemie kun je een groot aantal grondstoffen omzetten naar transportbrandstoffen en chemicaliën”, legt De Jong uit. “China heeft geen grote olievoorraden en zet daarom andere grondstoffen zoals steenkool of biomassa in voor de productie van transportbrandstoffen en chemicaliën. Op basis van deze gezamenlijk interesse, zijn er samenwerkingen ontstaan en dit eredoctoraat is een initiatief van ECUST om die verder vorm te geven.“

Wereldtop

De Jong is blij met het eredoctoraat: “Het is een mooie erkenning van het onderzoek dat we in Utrecht doen. ECUST is een vooraanstaande universiteit in China en op het gebied van chemische technologie behoren ze tot de absolute top.”

Over Krijn de Jong

De Jong studeerde (Technische) Chemie aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente en promoveerde in de katalyse. Daarna werkte hij 15 jaar als onderzoeker bij Shell Research. Sinds 1997 is hij hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast was hij eerder wetenschappelijk directeur van het Debye Instituut voor Nanomaterialen en lid van de Technology Advisory Council van BP. Voor zijn werk ontving hij meerdere onderscheidingen. Bekijk hier een videoportret van Krijn de Jong.