Krijn de Jong ontvangt 'Eminent Visitor award' van Zuid-Afrikaanse katalysevereniging

Krijn de Jong

De Catalysis Society of South Africa (CATSA) heeft de 'Eminent Visitor award' van 2017 toegekend aan Prof. Krijn de Jong. Het doel van de CATSA is het erkennen van uitmuntendheid in het katalyse-onderzoeksveld van wetenschappers over de hele wereld. Tijdens de jaarlijkse CATSA-conferentie reikt de organisatie een 'Eminent Visitor award' uit aan een vooraanstaand wetenschapper. Bij deze onderscheiding hoort het geven van een reeks lezingen aan universiteiten en katalyse-onderzoekscentra in Zuid-Afrika. Prof. de Jong zal een lezing geven aan de universiteiten van Kaapstad, Johannesburg en Durban en aan het Sasol-onderzoekscentrum in Sasolburg. Daarnaast zal hij spreken op de CATSA-conferentie 2017 in Nationaal Park Pilanesberg. De Jong zal zijn onderscheiding ontvangen bij het aansluitende conferentiediner. 

De Jong onderzoekt nieuwe methodes voor het produceren van chemische producten als plastic, schoonmaakmiddelen en antivries, op een duurzame manier. Deze producten worden momenteel gemaakt van petroleum. De Jong en zijn team hebben een katalyst ontworpen die het mogelijk maakt biomassa om te zetten in dezelfde bouwblokken, waardoor dezelfde kwaliteit van duurzame producten gegarandeerd kan worden zonder het gebruik van petroleum. 

Krijn de Jong

De Jong studeerde (technische) chemie aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente en promoveerde in de katalyse. Daarna werkte hij 15 jaar als onderzoeker bij Shell Research. Sinds 1997 is hij hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van het Debye Instituut voor Nanomaterialen en lid van de Technology Advisory Council van BP.

Onderscheidingen

Voor zijn werk ontving de Utrechtse wetenschapper meerdere (inter-)nationale onderscheidingen, waaronder de TOP Research Grant van NWO in 2008 en de Award for Excellence in Natural Gas Conversion in 2013. Ook in 2013 ontving hij een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro voor onderzoek naar nanodeeltjes en katalyse. In 2015 trad hij toe tot de Academia Europaea.