Krijn de Jong ontvangt 2,5 miljoen voor onderzoek naar nanodeeltjes en katalyse

ERC Advanced Grant

Prof. dr. ir. Krijn de Jong heeft van de European Research Council (ERC) een subsidie van 2,5 miljoen euro ontvangen voor zijn onderzoek naar nanodeeltjes als katalysator. De ERC Advanced Grant is een prestigieuze Europese subsidie voor ervaren wetenschappers die innovatief en excellent wetenschappelijk onderzoek doen.

Nanodeeltjes

De Jong doet onderzoek naar de synthese en het gebruik van nanodeeltjes die worden gebruikt als katalysator. Een katalysator is een stof die een chemische reactie kan versnellen, zonder zelf opgebruikt te worden. De minuscule deeltjes die De Jong onderzoekt zijn 1 tot 10 nanometer (een nanometer is een miljoenste millimeter) groot en zijn gemaakt van metalen zoals kobalt, koper of platina.

Die nanodeeltjes worden gebruikt om op een meer duurzame manier bijvoorbeeld brandstoffen, chemicaliën of medicijnen te maken. ‘Maar ze worden ook in het dagelijks leven toegepast. Nanodeeltjes van platina zitten bijvoorbeeld ook in de uitlaat van elke moderne auto om uitlaatgassen te reinigen’, vertelt De Jong. ‘Ze zitten vast op een drager om samenklonteren van de deeltjes tegen te gaan. De vorming van nanodeeltjes op een drager in de vloeistoffase is nog weinig bestudeerd. Toch is het dit proces wat de uiteindelijke eigenschappen van de katalysator bepaald.’

‘Ik ga onderzoeken hoe nanodeeltjes zich vormen op een drager in de vloeistoffase’, vervolgt De Jong. ‘We kunnen met de elektronenmicroscoop momentopnames maken in het ontstaan van die deeltjes, zodat we uiteindelijk het hele proces kunnen vastleggen. Om dit mogelijk te maken heb ik deze subsidie gekregen.’

Krijn de Jong

De Jong studeerde (technische) chemie aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente en promoveerde in de katalyse. Daarna werkte hij 15 jaar als onderzoeker bij Shell Research. Sinds 1997 is hij hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van het Debye Instituut voor Nanomaterialen en lid van de Technology Advisory Council van BP.

Onderscheidingen

Voor zijn werk ontving de Utrechtse wetenschapper meerdere (inter-)nationale onderscheidingen, waaronder de TOP Research Grant van NWO in 2008 en de Award for Excellence in Natural Gas Conversion in 2013.

ERC Advanced Grant

De Europese Unie maakt met de ERC-Grants een substantieel budget vrij voor grensverleggend onderzoek dat is geïnitieerd door de excellente onderzoekers zelf. Deze persoonsgebonden subsidie is voor vijf jaar en wordt toegekend aan uitzonderlijke en richtingbepalende onderzoekers.

Universiteit Utrecht en duurzaamheid

Binnen onderzoek, onderwijs, valorisatie en bedrijfsvoering neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in bij de Universiteit Utrecht. De universiteit neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om in ecologisch, economisch en sociaal opzicht een actieve bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Ook ziet de Universiteit Utrecht het als onderdeel van haar maatschappelijke taak om studenten en medewerkers bewust te maken van de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en middels onderzoek bij te dragen aan oplossingen voor deze uitdagingen.

"Nanoparticles can convert raw materials into products"