7 november 2013

Koning Willem-Alexander ontvangt boek over begin van Koninkrijk der Nederlanden

 	Een nieuwe staat. Het begin van het Koninkrijk der Nederlanden - Ido de Haan, Paul den Hoed, Henk te Velde
 

Willem Frederik van Oranje landde op 30 november 1813 op het strand van Scheveningen en daarmee begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Nederlandse staat. Het rijk geïllustreerde boek Een nieuwe staat. Het begin van het Koninkrijk der Nederlanden maakt voor het eerst sinds lange tijd de balans op van het nieuwe koninkrijk. Ter gelegenheid van de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden wordt de bundel op 30 november aan koning Willem-Alexander overhandigd.

In de bundel, onder redactie van o.a. prof. dr. Ido de Haan (Politieke geschiedenis), beschrijven 23 vooraanstaande Nederlandse en Belgische historici hoe de nieuwe Nederlandse staat met vallen en opstaan gestalte kreeg. Het was in 1813 nog onduidelijk hoe deze staat eruit moest komen te zien, hoe het territorium moest worden afgebakend, wie er tot de natie behoorden en hoe de bevolking bestuurd moest worden. Kortom: het was één groot experiment en lang niet in alle opzichten geslaagd.

Het boek Een nieuwe staat is verschenen onder redactie van Ido de Haan (hoogleraar Politieke geschiedenis, Utrecht), Paul den Hoed (voormalig medewerker WRR) en Henk te Velde (hoogleraar Vaderlandse geschiedenis, Leiden), en samengesteld in opdracht van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk.

  • Titel: Een nieuwe staat. Het begin van het Koninkrijk der Nederlanden
  • Auteurs: Ido de Haan, Paul den Hoed en Henk te Velde (red.)
  • ISBN: 9789035140677
  • Uitgeverij: 2013, Prometheus/Bert Bakker