2 december 2013

Koning Willem-Alexander ontvangt biografieën over eerste drie Nederlandse koningen

Koningsbiografieën Willem I, Willem II en Willem III

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander nam vrijdagmiddag 29 november in De Nieuwe Kerk te Amsterdam de biografieën over de Nederlandse Koningen Willem I, Willem II en Willem III in ontvangst. De drie biografieën kwamen tot stand dankzij het initiatief van de Universiteit Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Uitgeverij Boom. Het onderzoek werd geheel uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Universiteit Utrecht. Het Cultuurfonds financierde het vierjarig onderzoek dat voorafging aan de publicatie.

De boekpresentatie vond plaats aan de vooravond van de viering van het 200-jarig bestaan van de Nederlandse Oranjemonarchie. Tweehonderd jaar geleden, op 30 november 1813, landde prins Willem Frederik op Scheveningen. Enkele dagen later werd hij uitgeroepen tot soeverein vorst.

Toegang tot Koninklijk Huisarchief

De auteurs van de biografieën, Jeroen Koch, Dik van der Meulen en Jeroen van Zanten, kregen toegang tot de archieven van de drie vorsten in het Koninklijk Huisarchief. De biografieën bieden daardoor, naast tal van tot nu toe onbekende feiten over de levens van deze drie Oranjevorsten, ook nieuwe inzichten in de wordingsgeschiedenis van het constitutionele koningschap in Nederland.

Jeroen Koch (Universiteit Utrecht), die voor opschudding zorgde met zijn boek over Abraham Kuyper, schreef de biografie van Willem I. Jeroen van Zanten (UvA), auteur van diverse publicaties over de Nederlandse politieke cultuur in de negentiende eeuw, beschreef het leven van Willem II. En Dik van der Meulen (Universiteit Utrecht), die de AKO-prijs kreeg voor zijn biografie van Multatuli, nam Willem III voor zijn rekening.

De auteurs aan het woord:

Documentaireserie

Op vrijdagavond 29 november, 6 en 13 december zendt Omroep Max op Nederland 2 een driedelige documentaireserie over Koning Willem I, Willem II en Willem III uit. De Koningsbiografieën zijn te bestellen bij Uitgeverij Boom.