Kom jij onderzoek doen op het Betweter Festival?

Op vrijdagavond 26 september 2025 vindt in TivoliVredenburg de negende editie van het Betweter Festival plaats. Het kunst- & wetenschapsfestival waar bezoekers zich onderdompelen in een unieke mix van talks, muziek, film, interactieve installaties en live onderzoek.

Met bijna 3.000 betweters onder één dak biedt het festival onderzoekers een uitgelezen kans om een grote hoeveelheid data te verzamelen en in gesprek te gaan met publiek. Heb jij een idee voor een verrassend experiment en wil je jouw onderzoek uitvoeren op het festival? Laat ons dan uiterlijk 31 maart 2025 weten wat je plan is. We staan open voor inzendingen vanuit alle universiteiten, hogescholen en andere onderzoeksinstellingen. Kan je nog wat hulp gebruiken bij het maken van je plan? Geen probleem, we zijn nieuwsgierig naar je eerste idee en helpen je graag op weg!

Meedoen aan Betweter gaf ons de kans om in samenwerking met acteurs en ontwerpers een interactief theaterexperiment op te zetten. Deze samenwerking hielp ons bij het professionaliseren van ons gebruik van arts-based onderzoeksmethoden in ons onderzoeksproject. En door dit experiment konden wij de schuldvraag over klimaatverandering met zoveel mensen verder uitpluizen. De rest van het weekend was ik doodop, maar ook zeer voldaan.

Marij Swinkels
Onderzoeker en docent aan de Utrecht School of Governance van de Universiteit Utrecht

Wij zoeken jou!

Vorig jaar deden we onder andere onderzoek naar de invloed van AI op risicogedrag, de aanstekelijkheid van gapen en jeuk. Ook konden bezoekers als aardbewoner van de toekomst deelnemen aan een rechtszaak in 2118. Dit jaar zijn we opnieuw op zoek naar experimenten die interessant en prikkelend zijn voor bezoekers, en nuttige data opleveren voor onderzoekers. En wie weet zie je wel mogelijkheden om samen te werken met bijvoorbeeld een beeldend kunstenaar, of acteur?

We vinden het belangrijk dat het experiment daadwerkelijk bijdraagt aan je onderzoek of dataverzameling en dat het een korte doorlooptijd heeft (zo’n 5 minuten). Zo kunnen zoveel mogelijk bezoekers deelnemen. Voorstellen die alleen gebruik maken van enquêtes voldoen niet. Sluit jouw onderzoek hierbij aan? Dan ontvangen we graag je idee. Het maakt niet uit van welke onderzoeksinstelling je bent. Wij zorgen ervoor dat je experiment op een aantrekkelijke manier wordt vormgegeven.

  • Een bezoeker van het Betweter Festival houdt een opgeblazen rode ballon vast
  • Er staan twee mensen in toga naast bezoekers van het Betweter Festival
  • Twee bezoekers van het Betweter Festival schrijven iets op een papier

Aanmelden

Stuur uiterlijk 31 maart je voorstel naar ons op via het aanmeldformulier (vier korte vragen). Heb je een idee maar kom je nog niet helemaal uit de uitwerking? Vul het formulier dan vooral ook even in, we denken graag met je mee.

Meer informatie

Heb je vragen? Kijk op www.betweterfestival.nl of stuur een mailtje naar Lieke Dekker via betweterfestival@uu.nl.

Naar het aanmeldformulier

Stiekem is dataverzameling niet mijn primaire doel op het Betweter Festival, dat is een leuke bijkomstigheid. Het allerbelangrijkste vind ik dat je door mensen aan je experiment mee te laten doen, ze kunt uitleggen waar je onderzoek over gaat. Dit zou je ook kunnen doen via het geven van lezingen, maar die blijven toch vaak wat minder hangen dan dat je bijvoorbeeld je hand in een bak ijswater moest doen tijdens een experiment. De ervaring die ze in het experiment opdoen blijft een heel sterk geheugen-haakje waaraan ze de kennis over de achtergrond van het experimentkunnen ophangen. Ook vind ik het leuk om voor of na deelname aan het experiment nog even 1 op 1 (of 1 op 2 of 3) in gesprek te gaan met de deelnemers, mensen zijn vaak erg geïnteresseerd in wat je doet en soms zeggen ze iets waardoor je een idee krijgt voor een nieuw experiment.

Anouk Keizer
Onderzoeker bij de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht, liet dit jaar bezoekers een knuffeldagboek invullen