Kinanya Pijl wint de studentenprijs 2015 voor beste masterscriptie

Kinanya Pijl
Kinanya Pijl

Tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit Utrecht zijn de studentenprijzen uitgereikt. Alumna Legal Research Kinanya Pijl won de prijs voor de beste masterscriptie.
Ze schreef voor de Legal Research Master een scriptie met de titel ‘ICANN and human rights – A quest for safeguards to guarantee an Internet based on international human rights’.

Haar masterscriptie behandelt de verantwoordelijkheid van ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) bij het respecteren van mensenrechten van derden. ICANN is een internationale private organisatie met een belangrijke (semi)publieke taak: het beheren van de infrastructuur van het internet, waaronder de exclusieve bevoegdheid om wereldwijd domeinnamen toe te kennen. In haar scriptie toont Kinanya onder meer aan dat er een duidelijke en dringende behoefte is aan de ontwikkeling van effectieve waarborgen om naleving van mensenrechten binnen ICANN te garanderen en misbruik van macht te voorkomen.
Kinanya is verbonden als onderzoeker aan het Utrecht Centre for Accountability and Liability Law (UCALL). 

De jury is onder de indruk van Kinanya’s messcherpe analyse van een actueel probleem dat bovendien van wereldwijde belang is. Haar scriptie getuigt van groot inzicht op het raakvlak van de internet-infrastructuur enerzijds en de relevante rechtsgebieden anderzijds. Zij heeft haar onderzoek methodologisch stevig gefundeerd en het resultaat ervan is neergelegd in een zeer helder geschreven scriptie.