22 augustus 2017

Kiene Brillenburg Hoofd Geesteswetenschappen bij Utrecht University College

Prof. dr. Kiene Brillenburg Wurth

Per 1 augustus is prof. dr. Kiene Brillenburg Wurth Hoofd Geesteswetenschappen bij het Utrecht University College (UCU), een positie die ze de komende vier jaar bekleden. Brillenburg Wurth is hoogleraar Literatuur in mediavergelijkend perspectief bij de afdeling Literatuurwetenschap van het Departement Talen, Literatuur en Communicatie (TLC). Ze is sinds december 2013 onderwijsdirecteur van de masterprogramma’s van TLC.

Biografie

Brillenburg Wurth was leidster van het VIDI-project Back to the Book: ‘Analog’ Literature in a ‘Digital’ Age (2010-2016) en is mede-oprichter en voorzitter van het internationale Utrecht Platform for Creativity in Education. Ze was ook co-voorzitter van het internationale ACLA-congres dat onlangs in Utrecht werd gehouden, en leidde een internationale onderzoeksgroep over Charisma’s of the Book in NYU Abu Dhabi (2016). Ze was visiting scholar aan Harvard University (2010-2011), onderzoekster in het project The Power of Satire (2009-2011), en lid van diverse internationale onderzoeksgroepen.

Onderzoek

In haar onderzoek combineert ze vergelijkende literatuurwetenschap met mediastudies en creativiteitstudies. Ze publiceerde Musically Sublime (Fordham UP 2009), Between Page and Screen (Fordham UP, 2012), en Het leven van teksten (met Ann Rigney, 2006, 2008, 2009). Haar nieuwe monografie Fiction and the Futures of Alphabetic Writing komt in 2018 uit bij MIT Press. Brillenburg Wurth is co-redacteur van Book Presence in a Digital Age (Bloomsbury, 2018), en onder meer de speciale uitgave Literature and the Material Turn voor het Journal of Comparative Literature (Duke, 2018). Ze publiceerde daarnaast in internationale en nationale tijdschriften en bundels.