17 december 2019

Kerrewin van Blanken wint de Volkskrant IISG Scriptieprijs 2019

Kerrewin van Blanken. Foto: José van der Geest

Elk jaar gaan de Volkskrant en het International Institute Of Social History (IISG) op zoek naar excellente scripties over een nationaal of internationaal historisch onderwerp. Dit jaar is Kerrewin van Blanken, student van de Utrechtse RMA History de winnaar van de Volkskrant IISG Scriptieprijs 2019 met zijn scriptie Dilligent observers of natural things. Het IISG stelt € 1.500 beschikbaar voor de winnende scriptie. De Volkskrant plaatst een interview met de winnaar. Ruben Ros, tevens student aan de RMA History, wint de tweede prijs met zijn scriptie The birth of the foreign.

Het onderzoeken van aardbevingen

"Met een fijn gevoel voor taal en stijl en een zeer rijke selectie aan bronnenmateriaal schrijft Van Blanken een geschiedenis waar gek genoeg niemand eerder over heeft geschreven"

Uit het juryrapport: “Wij voelden nog vele naschokken na het lezen van deze scriptie. Met een fijn gevoel voor taal en stijl en een zeer rijke selectie aan bronnenmateriaal schrijft Van Blanken een geschiedenis waar gek genoeg niemand eerder over heeft geschreven: de wijze waarop de mensheid aardbevingen onderzocht, in de eeuw voorafgaand aan de vernietiging van Lissabon en de opkomst van moderne natuurwetenschappen. Het spel tussen de Engelse natuurfilosofen en een wereldwijd netwerk van leken-observatoren laat fraai zien hoe kennis ontstaat en gedeeld wordt en zich tot wetenschap ontwikkelt.”

Briljant

Ook zijn begeleider dr. Dirk van Miert (Cultuurgeschiedenis) is lovend over het onderzoek van Van Blanken: “De scriptie is niet alleen op zichzelf briljant, maar het onderwerp (de epistemologische status van aardbevingen) spreekt ook nog eens tot de verbeelding: wie wil er nou niet graag 17e- en 18e-eeuwse ooggetuigenverslagen van aardbevingen lezen en meer weten over de curieuze en fascinerende theorieën die de ronde deden over wat een aardbeving, een fenomeen dat niemand kan ‘zien’, nu eigenlijk is?”

Reactie van de winnaar

Dat Van Blanken zelf ook erg tevreden is over de samenwerking met zijn begeleider blijkt uit zijn reactie op het winnen van de scriptieprijs:

Ik ben natuurlijk erg blij, en voel me heel erg vereerd dat mijn scriptie is uitgeroepen tot winnaar. Ik heb erg veel baat gehad bij de adviezen van mijn scriptiebegeleider, en ook die van mijn medestudenten in de scriptieleesgroep van mijn master, dus ik ben hen ontzettend dankbaar!
Kerrewin van Blanken
Winnaar van de Volkskrant IISG Scriptieprijs 2019

Promotieonderzoek

Volgend jaar begint Van Blanken aan het Huygens ING met een promotieonderzoek naar de opkomst van publieksdiplomatie (het peilen en beïnvloeden van publieke opinie door buitenlandse diplomaten) in de zeventiende eeuw.