12 november 2018

Kennislink interviewt Marjolein van Egmond over de taal van afasiepatiënten

© iStockphoto.com

Op 8 november verscheen een interview met dr. Marjolein van Egmond (Taalwetenschap) op NEMO Kennislink. Van Egmond promoveerde op 26 oktober 2018 aan de Universiteit Utrecht op Zipf's wet in afatische spraak. 

Marjolein van Egmond
Dr. Marjolein van Egmond

Uit onderzoek blijkt dat woordfrequenties altijd eenzelfde patroon volgen. Dat staat bekend als de Wet van Zipf. In haar proefschrift onderzocht Marjolein van Egmond of dit patroon ook opgaat voor gesproken tekst en voor afasiepatiënten met woordvindingsproblemen.

bevindingen

Kennislink interviewde haar over haar bevindingen. Om spraak te ontlokken bij de proefpersonen kregen de deelnemers tijdens het onderzoek een filmpje van Charlie Chaplin te zien die ze moesten navertellen. Daarnaast werd hen gevraagd te vertellen hoe ze aan de afasie zijn gekomen. Op die manier kon Van Egmond genoeg opnamemateriaal verzamelen om vast te stellen dat ook hier de wet van Zipf opgaat. Daarnaast selecteerde ze nog 36 spraakfragmenten uit een corpus van Griekse, Engelse en Hongaarse mensen met een sterke vorm van afasie, waarvoor ze hetzelfde patroon vond. “Dat wijst erop dat het interne lexicon van afasiepatiënten nog intact is, ondanks de woordvindingsproblemen”, aldus Van Egmond.