Katharine Frederick wint International Economic History Association dissertatieprijs

Dr. Katharine Frederick
Dr. Katharine Frederick

Universitair docent Katharine Frederick heeft op het World Economic History Congress 2022 in Parijs de IEHA 20th-21st century Dissertation Prize gewonnen. Frederick kreeg deze prijs voor haar proefschrift ‘Deindustrialization in East Africa: Textile Production in an Era of Globalization and Colonization 1830-1940’.

“Ik ben vereerd dat mijn proefschrift op deze manier is erkend door de internationale gemeenschap”, reageert Frederick. “Ik hoop dat de economische geschiedenis van Afrika, een almaar groeiend en levendig vakgebied, hierdoor nog meer aandacht zal krijgen.”

Proefschrift Deindustrialization in East Africa

Met haar proefschrift over de de-industrialisatie van Oost-Afrika zocht Frederick het antwoord op de vraag wanneer en waarom de ambachtelijke lakenindustrie daar in verval raakte. Want terwijl de katoenindustrie vanaf het einde van de achttiende eeuw wereldwijd het startschot gaf voor de ontwikkeling van andere industrieën, raakten (katoen)industrieën in Oost-Afrika op termijn juist in verval.

Frederick betoogt dat er in voorgaand onderzoek te veel is uitgegaan van de invloed van wereldlijke factoren, en dat de oorzaken van de de-industrialisatie eerder moeten worden gezocht bij de combinatie tussen tijdsafhankelijke lokale factoren.

World Economic History Congress

Het World Economic History Congress is het driejaarlijkse congres van de International Economic History Association (IEHA), waarbij 45 verenigingen voor economische geschiedenis uit 38 landen van over de hele wereld zijn aangesloten.

Tijdens het congres worden ook verschillende IEHA-prijzen uitgereikt, waaronder die voor het beste proefschrift over de 20ste- en 21ste-eeuwse geschiedenis, dit jaar voor proefschriften geschreven tussen 2017 en 2021.