Katell Lavéant ontvangt fellowship van het NIAS

Strijd tussen vette vastenavond en magere vasten, 1558
Strijd tussen vette vastenavond en magere vasten, Frans Hogenberg, 1558. Bron: Wikimedia

Dr. Katell Lavéant is een fellowship van het NIAS-KNAW (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences) toegekend, waarmee zij 5 maanden lang in het voorjaar 2021 in Amsterdam onderzoek gaat doen.

Dr. Katell Lavéant

Tijdens deze laatste fase van haar VIDI project zal zij verschillende hoofdstukken van haar aankomende boek over vrolijke cultuur in zestiende-eeuwse Frankrijk schrijven. In dit boek zal ze, aan de hand van archiefbronnen, literaire teksten, beelden en materiële objecten, laten zien hoe de vroegmoderne, vrolijke feestcultuur bijdroeg aan het behouden van sociale cohesie en aan het bespreken van belangrijke maatschappelijke thema’s. Ook zal ze tijdens dat verblijf bij het NIAS onderzoek doen naar oude drukken bij de bijzondere collecties van de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, voor haar Sammelband 15-16 projectKatell Lavéant wordt onderdeel van een select gezelschap van ongeveer zestig onderzoekers, artiesten en schrijvers.

Over NIAS-KNAW

NIAS is een van de instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het instituut bevordert hoogwaardig onderzoek in het gehele veld van de mens-, maatschappij- en gedragswetenschappen. Het stimuleert internationale kennisuitwisseling en interdisciplinaire samenwerking in onderzoek. NIAS is in Amsterdam gevestigd.