Katadreuffe-prijs 2023 voor Gamze Yakut

student Gamze Yakut

Student Gamze Yakut is de winnaar van de Katadreuffe-prijs 2023 voor de meest opmerkelijke student van het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Ze kreeg de prijs onder meer voor haar tomeloze inzet voor aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. 

De katadreuffeprijs is een jaarlijkse juryprijs, er waren tien studenten voorgedragen en daarvan zijn er vier genomineerd. Over Gamze Yakut zei de jury:

De aardbeving in Turkije en Syrië lijkt al lang geleden maar niets is minder waar voor de mensen die er door getroffen zijn. Gamze is genomineerd vanwege haar tomeloze inzet, al direct na de aardbe­ving, voor de slachtoffers ervan, onder meer via fysieke en online inzamelingsacties en bewust­wordingscampagnes, terwijl ze dit bleef combineren met haar studie (en goede resultaten). Daarnaast maakt zij zich sterk voor diversiteit en inclusie, ook hier aan de universiteit, en springt ze bijvoorbeeld in de bres voor kinderen wiens ouders huiswerk­begeleiding niet kunnen betalen. Om in de bres te springen voor anderen (dichtbij maar ook ver weg) vergt kracht en dat maakt Gamze tot een opmerkelijke student.

Om in de bres te springen voor anderen, dichtbij maar ook ver weg, vergt kracht en dat maakt Gamze tot een opmerkelijke student.

Jury van de Katadreuffe-prijs

Genomineerden

De andere genomineerden waren: Anas Kjidaa, Giel Heeringa en Pim van Achthoven.

Over Anas Kjidaa zei de jury: Anas is genomineerd vanwege zijn onbaatzuchtige oog voor anderen in de maatschappij. Naast dat zijn onderwijsprestaties ontzettend knap zijn, heeft hij zich als eerste generatiestudent stevig weten te nestelen in de academische gemeenschap. Iets dat niet altijd een makkelijke opgave is. Daarnaast zet hij zich in voor zijn omgeving. Bij de gemeente Enschede is hij als vrijwilliger mede­verantwoordelijk voor een project dat gaat over jongerenparticipatie. Daarnaast coacht hij mbo- en hbo-studenten en werkt hij (vrijwillig) bij de wetswinkel. Het is knap hoe Anas niet alleen zichzelf ontwikkelt, via omwegen, maar zich ook ten dienste stelt aan anderen opdat zij zich ook kunnen ontwikkelen. Dat maakt hem een opmerkelijke student.

Over Giel Heeringa: Giel is genomineerd vanwege zijn tomeloze inzet voor de studie én het object van studie: het recht zelf. Binnenkort, op 14 september, wordt de muurschil­dering onthult over 175 jaar Grondwet. De muurschildering is een initiatief van Giel (samen met een medestudent). De Grondwet is een kwets­baar bezit waarvan we ons bewust moeten zijn in deze roerige tijden. Daarnaast zet hij zich op vele andere manieren in voor de studie – eigenlijk teveel om op te noemen. Inmiddels is hij student-af en docent-aan. Het maakt Giel tot een opmerkelijke student.

Over Pim van Achthoven: Pim is genomineerd vanwege zijn doorzettingsvermogen – opgeklommen via het VMBO naar de universiteit – en gevoel voor rechtvaardigheid. Bijzonder hier is zijn gewonnen rechtszaak (waarvan veel andere studenten profijt hebben) tegen het Utrechtse gemeentebestuur over de energietoeslag – een zaak die hij geheel zelfstandig voerde en waarin hij uiteindelijk door de bestuursrechter in het gelijk werd gesteld. Dankzij het initiatief, de intelligentie en het doorzettings­vermogen van Pim komen veel Utrechtse studenten daarom alsnog in aanmerking voor energie­toeslag. Het maakt Pim tot een opmerkelijke student. 

Alle vier zijn opmerkelijke studenten. Volgens de jury zijn er een aantal elementen die hen verbindt. De eerste is dat voor alle vier geldt dat studeren niet vanzelfsprekend was, als eerste generatie student, migratiestudent, en/of als wat we noemen “stapelaar”. Het tweede, en misschien wel het belangrijkste, is hoe zij in het leven staan: positief en vol energie, niet bij de pakken neerzitten en vooral onbaatzuchtig omkijken naar anderen.

Alle vier zijn opmerkelijke studenten. Eerste generatie student, migratiestudent, en/of als wat we noemen “stapelaar”, die onbaatzuchtig omkijken naar anderen.

Jury van de Katadreuffe-prijs

Oordeel van de jury

Hoe moet je als jury nu kiezen tussen vier opmerkelijke studenten. Hoe bepaal je wie het meest opmerkelijkst is? Eigenlijk bijna niet mogelijk. Maar nog hebben we een beslissing kunnen nemen en een keuze gemaakt. Wat hierbij de doorslag heeft gegeven is de wijze waarop de winnaar in alle bescheidenheid heel veel betekent voor veel mensen en dat ook doet met een praktische, hands-on benadering. Daarom is de winnaar van de Katadreuffeprijs 2023 Gamze Yakut!

De jury bestond dit jaar uit:

  • Mr. Petra klein Gunnewiek (Advocaat Van Benthem en Keulen)
  • Dr. mr. Anne-Jetske Schaap (UD Strafrecht)
  • Melissa van den Berg (masterstudent en aankomend bestuurslid Molen­graafdispuut))
  • Semegn de Bruin (student/en bestuurslid van de JSVU)
  • Bald de Vries (voorzitter van de jury)

Over de Katadreuffe-prijs

De Katadreuffeprijs bestaat sinds 2012 en is in het leven geroepen door professor Ivo Giessen (huidig hoofd van het Departement Rechtsgeleerdheid en hoogleraar privaatrecht) en wordt eenmaal per jaar uitgereikt aan een ' opmerkelijke'  student (of groep van studenten). 

Het doel van deze prijs is niet alleen om één student in het bijzonder in het zonnetje te zetten, maar ook om jullie, net aangetreden studenten – en de juristen van morgen –  te inspireren om het beste uit jezelf en uit je studietijd te halen, en zich in te zetten voor de Universiteit en maatschappij in brede zin. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 500,-- alsmede een door professor Giesen gesigneerd exemplaar van Bordewijks roman Karakter.

De goede verstaander heeft inmiddels door dat de prijs vernoemd is naar Kata­dreuffe, de hoofd­persoon in het boek Karakter van F. (Ferdinand) Bordewijk, en een opmerkelijk figuur. Wat maakt een student nu “opmerkelijk” om in aanmer­king te komen om genomineerd te worden? Dat vatten we in ruime zin op: iemand met karakter, markant met een waardevolle, duurzame bijdrage aan bijvoor­beeld de universiteit, faculteit, departement, maatschappij, stad, sport, etc., voor zover dat direct of indirect in verband staat met het volgen van een bachelor- of masteropleiding aan het Departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht.