Karl Ziegler Gasthoogleraarschap toegekend aan Bert Weckhuysen

Weckhuysen (rechts) ontvangt de prijs van prof. Tobias Ritter, Managing Director van het Max-Planck-Institut.

Het Max-Planck-Institut für Kohlenforschung in Mülheim (Duitsland) heeft professor Bert Weckhuysen de jaarlijkse Karl Ziegler Lectureship Award toegekend. Weckhuysen, Universiteitshoogleraar Katalyse, Energie en Duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht, verblijft van 28 tot 30 oktober in Mülheim. Het Max-Planck-Institut prijst Weckhuysen “voor zijn uitstekende prestaties op het gebied van de operando karakterisering van katalysatoren.”

Het Karl Ziegler gasthoogleraarschap wordt jaarlijks toegekend aan een vooraanstaand scheikundige. De laureaat wordt uitgenodigd in Mülheim om een aantal lezingen en workshops te geven aan onderzoekers en studenten, waaronder ook genodigden van naburige universiteiten. “De lijst met eerdere laureaten is indrukwekkend”, aldus Weckhuysen. “Ik voel me zeer vereerd om tussen prominente scheikundigen als Robert Grubbs, Ryoji Noyori en Gerhard Ertl te staan.”

Het gasthoogleraarschap is vernoemd naar Nobelprijswinnaar Karl Ziegler (1898-1973), die in 1963 de Nobelprijs won voor zijn onderzoek naar polymeren, en van 1943 tot 1969 directeur was van het Max-Planck-Institut.

Pearlman-gasthoogleraarschap

Naast het Karl Ziegler gasthoogleraarschap is Weckhuysen ook uitgenodigd voor het jaarlijkse Pearlman lectureship aan het Weizmann Institute of Science in Israël. Hij zal daar in januari 2020 te gast zijn.