Jurist Max Vetzo is één van de nieuwe Faces of Science van de KNAW

Max Vetzo, onderzoeker Rechstgeleerdheid, Universiteit Utrecht

Promovendus Max Vetzo (Rechtsgeleerdheid) is door de KNAW benoemd tot een van de Faces of Science. Op die plek vertellen jonge wetenschappers in blogs en filmpjes over hun onderzoek en het dagelijks leven als onderzoeker. Max Vetzo: "Ik wil mensen daarbij een inkijkje geven in maatschappelijk gevoelige rechtszaken die de verhoudingen tussen rechter en politiek flink op scherp kunnen zetten."

"Ik hoop te laten zien hoe we er door onderzoek achter kunnen komen hoe de rechter met die zaken omgaat én hoe we de rechter handvatten kunnen bieden om deze complexe zaken tot een goed einde te brengen. Ik denk dat dit één van de belangrijkste rechtsstatelijke uitdagingen in de 21e eeuw is en neem scholieren graag mee in mijn onderzoek daarnaar."

Scholieren inspireren voor de wetenschap

"Ik denk dat het zeker voor scholieren relevant en interessant kan zijn, zeker voor 5 en 6 Vwo’ers die een studiekeuze moeten maken. Toen ik mijn studie koos, was ik me er helemaal niet van bewust dat je ook met een rechtenstudie wetenschapper kon worden. Ik ben nu rechtswetenschapper en kan niet anders zeggen dat het een prachtige, razend interessante en leerzame baan is."

Toen ik mijn studie koos, was ik me er helemaal niet van bewust dat je ook met een rechtenstudie wetenschapper kon worden. Het is zo'n razend interessante baan.

Max Vetzo, onderzoeker Rechstgeleerdheid, Universiteit Utrecht
Promovendus Rechtsgeleerdheid, Universiteit Utrecht

Max Vetzo is momenteel promovendus aan de Universiteit Utrecht en verbonden aan het Montaigne centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging. Hij doet onderzoek naar de constitutionele rol van de Nederlandse rechter tegen de achtergrond van politiek gevoelige rechtszaken. Daarnaast verricht hij nog steeds onderzoek op het terrein van technologie en recht. Zijn scriptie over algoritmes en grondrechten werd eind 2019 bekroond met de Staatsrechtkring scriptieprijs. En een rapport waaraan hij meeschreef, dat waarschuwde voor discriminiatie door algoritmes, werd door minister Ollongren "belangrijk" en "gedegen" genoemd.

Rechter

Hij is aan de Universiteit Utrecht ook verbonden aan de onderzoeksgroep
Empirical Research into Institutions for conflict resolution.

Vrijwel wekelijks in het nieuws

Max blogde eerder al vanuit het Montaigne Centrum over de juridische strijd rond de avondklok. "Een enorm actueel onderwerp, dat vrijwel wekelijks in het nieuws is. Het mooie van mijn onderzoek is dat het raakt aan heel scala aan urgente uitdagingen: van klimaatverandering tot digitalisering en de coronacrisis. Al deze onderwerpen komen ook op het bord van de rechter en maken onderdeel uit van mijn onderzoek."

"Ik denk dat het onderzoek naar algoritmen en grondrechten goed laat zien hoe maatschappelijk relevant juridisch onderzoek kan zijn en dat je met dit onderzoek soms ook enige impact kan hebben op belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Bovendien is rechtswetenschappelijk onderzoek enorm gevarieerd: het gaat er niet alleen om dat je rechterlijke uitspraken grondig analyseert, maar je kan ook kijken hoe men in andere landen omgaat met de verhouding tussen rechter en politiek, meer theoretische ideeën van grote denkers over die vraag bestuderen of ‘empirisch’ te werk gaan en zien hoe rechterlijke uitspraken in de praktijk uitpakken. Genoeg interessants, relevants én spannends dus."

Max Vetzo is niet de enige wetenschapper van de Universiteit Utrecht die benoemd is tot de nieuwe Faces of Science van de KNAW. Oceanograaf Mikael Kaandorp kreeg dezelfde eer. 

Bestuurskundige Marij Swinkels, van dezelfde faculteit als Max Vetzo is al langer één van de Faces of Science. Haar onderzoek gaat over de rol van politiek leiders in de Europese Unie tijdens de eurocrisis.

Lees meer over oceanograaf Mikael Kaandorp
Lees meer over bestuurskundige Marij Swinkels