Junior coronacollege: vragen over vaccins

College beantwoordt vragen van scholieren over coronavaccinatie

Zijn coronavaccins wel getest op de jeugd? Wat is het effect? Welke bijwerkingen krijgen jongeren? En wie bepaalt of een kind geprikt mag worden? Jeugdicoon Fenna Ramos presenteert op maandagmiddag 12 juli het ‘Junior coronacollege: vragen over vaccins’.

Live vanuit de collegezaal op de Universiteit Utrecht bespreekt zij vragen van scholieren over coronavaccins met Ton de Boer, Naomi van Steenbergen en Patricia Bruijning. Het college is online te volgen en wordt ook op locatie door scholieren bijgewoond.

Junior coronacollege met Fenna Ramos

Het juniorcollege is gericht op leerlingen van de onderbouw middelbare school, maar is open voor alle jongeren van 12 tot 17 jaar, hun ouders en andere geïnteresseerden. De ‘docenten’ zijn prof. dr. Ton de Boer (voorzitter CBG en hoogleraar aan de UU), dr. Naomi van Steenbergen (ethicus en filosoof, UU) en dr. Patricia Bruijning (kinderarts-epidemioloog, UMC Utrecht). Tijdens het college leren de scholieren wat een vaccin doet in hun lichaam, wat de voor- en nadelen van vaccinatie zijn als je jong bent, en in hoeverre zij zelf mogen bepalen of ze zich willen laten vaccineren.

Livestream en vragen stellen

Het Junior coronacollege wordt live gestreamd vanuit een grote collegezaal op de Universiteit Utrecht. Een groep leerlingen van middelbare scholen zal het college ter plekke volgen. Via het YouTubekanaal van het CBG kun je ook thuis of in de klas live meekijken. Tijdens het college is er voor de online kijkers de mogelijkheid om vragen te stellen via de live chat.

Live aanwezig zijn?

Ben of ken jij iemand van de onderbouw middelbare school die ook aanwezig wil zijn bij het college en misschien zelfs live een vraag wil stellen? Je kunt je inschrijven via de website van U-Talent. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, maar tieners die hun vraag live durven stellen aan de experts krijgen voorrang bij de loting!

Het Junior coronacollege wordt georganiseerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) samen met de Universiteit Utrecht (UU) en U-talent, naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad om ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar een vaccin tegen COVID-19 aan te bieden. 

Coronavaccins vanaf 12 jaar

Op 30 juni besloot minister Hugo de Jonge op advies van de Gezondheidsraad om ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar de kans te geven zich te laten vaccineren. Deze jongeren zijn daarmee opgenomen in het Nederlandse coronavaccinatieprogramma en kunnen geprikt worden met de vaccins die zijn goedgekeurd voor deze leeftijdsgroep. Het beoordelingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA heeft het vaccin van Pfizer/BioNtech al goedgekeurd voor gebruik vanaf 12 jaar. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit beoordelingscomité. Voor het vaccin van Moderna zal het EMA naar verwachting in juli een uitspraak doen.

Praktische informatie

Wat:  Junior coronacollege: vragen over vaccins
Voor wie: Scholieren onderbouw middelbare school en hun ouders
Waar te zien:  YouTubekanaal van het CBG
Wanneer:12 juli 2021, om 14:30-15:30 uur
Sprekers:Prof. dr. Ton de Boer, dr. Naomi van Steenbergen en dr. Patricia Bruijning
Live aanwezig zijn?Geef je op via het registratieformulier van U-Talent