22 juni 2017

Promovendi geven inkijkje in hun leven binnen de wetenschap

Jorrit Steehouder blogt voor Faces of Science

Faces of Science: Jorrit Steehouder

Promovendus Jorrit Steehouder (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) geeft de komende tijd via filmpjes, blogs en artikelen een inkijkje in zijn leven en de wetenschap voor Faces of Science

Hij onderzoekt welke ideeën en emoties er ten grondslag lagen aan de beginfase van de Europese samenwerking in de jaren dertig, veertig en vijftig van de twintigste eeuw. Zijn project Economic Blueprints for Europe, 1930-1963 is ingebed in het grotere onderzoeksproject Blueprints of Hope: Designing Post-War Europe. Ideas, Emotions, Networks and Negotiations (1930-1963).

Europees zelfvertrouwen

In zijn eerste blog, 'Wat Europa kan leren van haar eigen geschiedenis', gaat Steehouder in op de verschillende ideeën voor Europese samenwerking en waarom sommige wel doorgang vonden en andere niet. Het Marshallplan heeft een belangrijke rol gespeeld in die Europese samenwerking, vertelt hij: zeventig jaar geleden gaven de Verenigde Staten Europa daarmee een beslissende dosis zelfvertrouwen. Onderzoek daarnaar is nog altijd van groot belang volgens Steehouder: "Als ik iets heb geleerd van al die oude verhalen is het dit: voor inspiratie en hoop moeten we putten uit zeventig jaar Europese samenwerking. Het Europese zelfvertrouwen van nu is toe aan een nieuwe injectie, die Europa zichzelf moet toedienen." In zijn blog gaat Steehouder verder in op de overeenkomsten tussen het Europa zeventig jaar geleden en nu, wat het Marshallplan precies was, en wat hedendaags Europa daarvan kan leren.