9 december 2011

Joppe van Driel wint Volkskrant-IISG Scriptieprijs voor Geschiedenis 2011

Joppe van Driel, alumnus History and Philosophy of Science, heeft de Volkskrant-IISG Scriptieprijs voor Geschiedenis 2011 gewonnen met zijn scriptie ‘Enlightening the matter of science – The anti-materialistic Enlightenment philosophy of Jean de Castillon (1709-1791)’. Joppe van Driel studeerde natuur- en sterrenkunde (BA) aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde zijn master History and Philosophy of Science bij het Descartes Centre aan de Universiteit Utrecht. Zijn scriptiebegeleider was prof. dr. Paul Ziche.

Van Driel is momenteel als promovendus verbonden aan de Universiteit Twente en werkt daar onder leiding van professor Lissa Roberts aan zijn onderzoek over de geschiedenis van de chemie in Nederland in de tweede helft van de achttiende eeuw.

Het oordeel van de jury

“Het is een ambitieus werkstuk over de Verlichting en het proto-Kantianisme. Aan de hand van de beschrijving van het leven en vooral het werk van de van filosoof Jean de Castillon, wil de auteur laten zien dat het onderscheid dat de Britse historicus Jonathan Israel heeft aangebracht tussen de 'radicale' en de 'conservatieve' Verlichting kunstmatig is. Zijn stelling is dat we de achttiende-eeuwse wetenschap vooral moeten zien als een domein dat 'in beweging' was en dat we de Verlichting zeker niet als een voorportaal van het modernisme mogen beschouwen. Hij toont bovendien aan dat Castillon een vergeten schakel vormt tussen de verlichtingsdenkers en Kant.”

Volgens het juryrapport is de scriptie bijzonder helder geschreven, en toont Van Driel een passie voor het schrijven over dit onderwerp. “Het levert een lovenswaardige historische analyse van de wetenschapsfilosofie, beschreven tegen de achtergrond van de internationale carrière van Castillon. Het is bovendien een gedurfde scriptie omdat Van Driel stelling neemt tegen het radicale Verlichtingsidee van Jonathan Israel.” De jury beschouwt hem daarom als een waardig laureaat van de Volkskrant-IISG Scriptieprijs voor Geschiedenis 2011.

Over de prijs

De Volkskrant-IISG scriptieprijs voor geschiedenis wordt jaarlijks uitgereikt aan studenten die een excellente masterscriptie hebben geschreven over een historisch onderwerp. Aan de prijs is een bedrag van 1500 euro verbonden. Vorig jaar werd de prijs ook al gewonnen door een alumna van onze faculteit: Marlous van Waijenburg, alumna Comparative History.