Jonathan de Bruin wint Nederlandse Dataprijs met zijn project CoronaWatchNL

Jonathan de Bruin, research engineer bij de centrale IT-afdeling, heeft met zijn initiatief CoronaWatchNL de Nederlandse Dataprijs 2020 gewonnen in de categorie medische & levenswetenschappen. De Bruin heeft, sinds de komst van het virus in ons land, samen met en groep van vrijwilligers de data over COVID-19 infecties en sterfgevallen in Nederland van het RIVM en de ziekenhuizen verzameld. Met zijn project stellen zij een dataset samen die voldoet aan de richtlijnen van FAIR: Findable, Accessible, Interoperable en Reusable. Hierdoor is deze data openlijk toegankelijk en herbruikbaar voor de hele onderzoekscommunity. “Data, en in het bijzonder FAIR data, spelen een sleutelrol bij de inperking van het coronavirus. Wij dragen hier graag aan bij door het publiceren van de CoronaWatchNL dataset met statistieken over de COVID-19 uitbraak in Nederland”, aldus De Bruin.

Er is al vrij veel informatie en data beschikbaar op dit domein, maar deze dataset lijkt cruciaal voor de bestrijding van Corona

Jury RDNL Dataprijs
Jonathan de Bruin en Roos Voorvaart bij de prijsuitreiking van de Nederlandse Dataprijs 2020 - Foto door Annemiek van der Kuil

Nederlandse Dataprijs
Dit jaar wordt de Nederlandse Dataprijs voor de zesde keer uitgereikt door Research Data Netherlands. De prijs wordt uitgereikt aan iemand uit de onderzoekscommunity die extra bijdraagt aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor aanvullend of nieuw onderzoek. De prijs bestaat uit een sculptuur en € 5.000 om de dataset (nog) toegankelijker te maken. "Deze prijs en het geld moedigen ons aan om aanbevelingen te doen voor het maken van een FAIR dataset in crisissituaties zoals snel opkomende infectieziekten en (natuur)rampen. We hebben in het CoronaWatchNL project gezien dat dit extra uitdagingen met zich meebrengt, zoals het aanpassen aan definitiewijzigingen en het aansturen van onvermoeibare vrijwilligers. Deze aanbevelingen zullen de nieuwste inzichten van Research Data Management, Open Science en Citizen Science combineren, zodat we FAIR data en transparant onderzoek in nieuwe crisissituaties kunnen publiceren", aldus De Bruin.

Niet alleen
Hoewel De Bruin initiatiefnemer is voor dit project heeft hij veel gehad aan de hulp van zijn collega research engineer Roos Voorvaart. Daarnaast benadrukt De Bruin dat dit project het resultaat is van het harde werk van vele vrijwilligers: “We konden dit project alleen uitvoeren met de hulp van vrijwilligers. Ik denk dat CoronaWatchNL een goed voorbeeld is van citizen science. Daarom is de RDNL Dataprijs 2020 een onderscheiding voor hen.”

Menno Rasch, projectmanager van het programma Research IT, nomineerde CoronaWatchNL voor de Dataprijs. “CoronawatchNL is een prachtig voorbeeld van FAIR data, waarmee wetenschappelijk onderzoek wordt versneld. Dit is precies waar de Universiteit Utrecht voor wil staan. Het Open Science programma en Research Data Management Support zijn trots op Jonathan de Bruin en Roos Voorvaart. Zij laten hiermee laten zien hoe groot de toegevoegde waarde kan zijn van data engineers die midden in de onderzoekspraktijk staan”, aldus Rasch.

Meer informatie
Research Data Management Support heeft dit voorjaar een artikel geschreven over dit bijzondere project. Dit artikel kun je hier teruglezen.