30 oktober 2017

Joas Wagemakers wint British-Kuwait Friendship Society Prize

Dr Joas Wagemakers won de British-Kuwait Friendship Society Prize van dit jaar voor het beste gepubliceerde boek in Middle Eastern Studies in 2016. Zijn boek Salafism in Jordan: Political Islam in a Quietist Community wordt gezien als “een goed geresearched en gedetailleerd onderzoek van het Salafi-fenomeen in één van de minst bestudeerde landen in het Midden-Oosten, Jordanië. Wagemakers schrijft vanuit een Islamic Studiesperspectief en brengt een diep begrip over van, en respect voor, het Salafi intellectuele milieu.”

"Er zijn weinig studies op boekniveau over Salafisme in het Engels en dat van Wagemakers is van een niveau op zichzelf in detail en onderzoeksdiepgang."
Recensent voor de British-Kuwait Friendship Society Book Prize
Dr. Joas Wagemakers

SALAFISME IN JORDANIË

Sinds de gebeurtenissen van 9/11 wordt Salafisme in het Midden-Oosten vaak gezien als onbeweeglijk, star en zelfs gewelddadig, maar deze aanname ziet de quïetistische ideologie die veel Salafibewegingen kenmerkt over het hoofd. Via een verkenning van Salafisme in Jordanië presenteert Joas Wagemakers de diversiteit onder quïetistische Salafis op het gebied van ideologische en politieke kwesties, in het bijzonder hun relatie met de staat. Hij licht een gedetailleerde analyse toe van Salafisme als geheel, terwijl hij ook laat zien hoe en waarom quïetistisch Salafisme in Jordanië - via ideologische neigingen, buitenlandse ontwikkelingen, interne conflicten, betrokkenheid van het regime, theologische uitdagingen en regionale onrust - transformeerde van een onafhankelijke beweging in een politiek-geacclimatiseerde beweging.

Het boek richt zich specifiek op Salafisme in Jordanië, en geeft lezers een ondererkend en onderverkent perspectief op dit land dat zo belangrijk is geweest in de ontwikkeling van wereldwijd Salafisme. Zoals een recensent erover zei: "De focus op één land en periode zorgt voor een verfrissende en originele bijdrage die in contrast staat met de vaak over één kam geschoren behandeling van Salafisme als een transnationaal en transhistorisch fenomeen."

BRITISH-KUWAIT FRIENDSHIP SOCIETY BOOK PRIZE

De British-Kuwait Friendship Society Book Prize was opgericht dankzij een schenking van de Abdullah Al-Mubarak Al-Sabah Foundation. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het beste wetenschappelijke werk over het Midden-Oosten. Normaal gesproken beperkt de chronologische opdracht van de prijs zich van de opkomst van de Islam tot het heden, maar uitmuntende wetenschappelijke bijdragen aan het voor-Islamitisch tijdperk kunnen ook worden overwogen.