23 september 2016

Joas Wagemakers in De Standaard en nrc.next over uitsluiting Saoediërs op soennitisch congres

© iStockphoto.com/Paolo_Toffanin
© iStockphoto.com/Paolo_Toffanin

In nrc.next (19 september) en De Standaard (21 september) sprak dr. Joas Wagemakers (Islam en Arabisch) over het conflict dat ontstond naar aanleiding van een soennitisch congres waarvoor Saoedi-Arabië niet werd uitgenodigd.

Op het congres, dat eind augustus in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny werd gehouden, kwamen zo'n tweehonderd islamitische geleerden bijeen om te bepalen welke stromingen tot de soennitische islam behoren. Het feit dat Saoedi-Arabië voor dit congres niet werd uitgenodigd, en de uitsluiting van het salafisme van de soennitische islam vielen niet in goede aarde in Saoedi-Arabië.

Dr. Joas Wagemakers
Dr. Joas Wagemakers

Dit soort conferenties wordt vaker georganiseerd, in een poging antwoorden te vinden op het radicale gedachtengoed van islamitische groeperingen die zich beroepen op de soennitische islam. Op deze bijeenkomsten zijn Saoedische geleerden doorgaans eregast, des te opmerkelijker was het dan ook dat ze dit keer niet welkom waren. 

Een mogelijke verklaring hiervoor is er één van politieke aard. De conferentie was namelijk geïnitieerd door de Tsjetsjeense president Kadyrov, een trouwe bondgenoot van de Russische president Poetin. In de Syrische burgeroorlog staan Rusland en Saoedi-Arabië lijnrecht tegenover elkaar. Ondanks deze mogelijke verklaring blijft het volgens Wagemakers echter "heel bijzonder dat het salafisme zo nadrukkelijk werd uitgesloten." Veel soennieten delen deze mening: "Er zijn veel soennitische moslims die er zo over denken, maar die durven dat meestal niet op dit soort conferenties te uiten."