Jeugdonderzoek door de jeugd zelf
De prijsuitreiking van de Dynamics of Youth PWS-wedstrijd
Van hersenontwikkeling tot psychische gezondheid en van geheugentestjes tot maatschappelijke thema’s; allerlei onderwerpen kwamen voorbij bij de Profielwerkstukkenwedstrijd van Dynamics of Youth en het programma Aansluiting VO-WO. De beste 10 inzendingen werden geselecteerd en streden om de titel ‘Beste Profielwerkstuk’ en een roadtrip door Europa. Op woensdag 23 januari werd de winnaar bekendgemaakt.

Tot over twintig jaar?
Gespannen wandelen de vwo-leerlingen de Unie van Utrechtzaal in het Academiegebouw binnen. “Alle belangrijke evenementen van de Universiteit Utrecht vinden hier in deze aula plaats. Zo ook deze profielwerkstukkenwedstrijd die volledig in het teken staat van jeugdonderzoek”, vertelt hoogleraar Biologische Ontwikkelingspsychologie Chantal Kemner enthousiast. De tieners nemen plaats op de eerste rij, met achter hen trotse ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s. Kemner: “Misschien ben je hier over twintig jaar wel weer, voor je benoeming tot professor!”
Allemaal winnaars
Vol verwachting staan de jongeren op een rij te luisteren naar Chantal Kemner, die de groepjes uitgenodigd heeft op het podium en het juryrapport voorleest. Al snel gaat ze over tot de verlossende uitslag: “De juryleden waren zo onder de indruk van jullie, dat ze geen keuze hebben kunnen maken. Daarom hebben we drie finalisten gekozen en zij zijn alle drie winnaars die mee mogen op reis.”

Dichtbundel over wat er leeft onder jongeren
Eén van de winnaars is Yara Stoffels, die voor haar profielwerkstuk (PWS) de dichtbundel ‘Grijs Weer’ maakte over depressie, liefdesverdriet, onzekerheid en liefde. “Jouw inzending leverde binnen de jury veel discussie op”, vertelt Kemner. “Een uitdaging binnen de wetenschap is om de verbinding te maken met wat er leeft onder mensen. Jij bent daarin geslaagd met jouw persoonlijke, prachtig vormgegeven dichtbundel. Je hebt de belevingswereld van jongeren knap en stijlvol onder woorden gebracht.”
Yara is totaal verrast, omdat haar werkstuk zo creatief is. “Ik ben vooral dicht bij mezelf gebleven. Mijn vader is grafisch vormgever en mijn moeder taalwetenschapper, dus dat komt ook mooi samen in mijn PWS.” Yara Stoffels is op dit moment in gesprek met uitgeverij Meulenhoff voor het uitgeven van haar boek.

Experiment met teksten over geradicaliseerde jongeren
Sophie Jongma en Sophie Janssen gaan ook mee op reis, waarbij verschillende organisaties bezocht worden die zich bezighouden met jeugd(onderzoek). Voor hun PWS naar radicalisering onder jongeren, gebruikten ze een fragment uit de populaire young adult serie De Hongerspelen. Ze herschreven het fragment tot een nieuwsbericht en deden hetzelfde met een echt nieuwsbericht over geradicaliseerde jongeren; het nieuwsbericht werd een fictieverhaal. Ze legden de teksten voor aan jongeren en ontdekten dat op radicalisering in fictie veel milder gereageerd werd.
De jury: “Jullie hebben op een hele leuke manier gekeken naar een boeiende vraag. Jullie benadering is volwassen en compleet.” De meiden vonden het een spannende wedstrijd. Sophie Janssen: “Vlak voor de bekendmaking begonnen mijn benen ineens te trillen, zo zenuwachtig was ik.” Sophie Jongma: “We waren ook zo verrast door alle andere onderwerpen.” Voor Jongma was het PWS slechts een begin: na de zomer gaat ze communicatiewetenschappen studeren.

De druk vanuit school, ouders en social media
Het team achter een andere winnende inzending bestond wederom uit alleen maar meiden. Elyse Kruit, Polly Mijnheer, Dagmar Bon en Sabine van Toor onderzochten de invloed van sociale druk op de emotionele gesteldheid van jongeren. Door middel van een enquête ontdekten ze dat de druk vanuit school de grootste invloed heeft op jongeren, naast de druk van social media en ouders. “Een relevant en actueel onderwerp”, vindt de jury. “Toen ik het verslag las, dacht ik: er zijn een hoop studenten van wie ik zou willen dat ze het zo systematisch aanpakken”, vertelt Chantal Kemner. “Jullie nemen de lezer echt mee in jullie gedachtewereld.”
Sabine van Toor vertelt dat ze na het zien van de andere groepjes de hoop allang had opgegeven. Ze was dan ook echt verbaasd dat hun PWS gekozen was. Over het grote compliment van de hoogleraar zegt ze: “Ja, we zijn inderdaad allemaal punctueel en we wilden echt iets goeds neerzetten. Maar daarnaast hebben we ook hele fijne hulp gehad van school en de universiteit.” Dit najaar begint Sabine van Toor met haar studie psychologie.
Onderzoeksthema Dynamics of Youth
Wil je maatschappelijke problemen aanpakken, dan kun je het beste beginnen bij kinderen. Het Utrechtse onderzoeksthema Dynamics of Youth investeert in een veerkrachtige jeugd. Wetenschappers uit alle vakgebieden werken samen om kinderontwikkeling beter te leren begrijpen. Hoe helpen we kinderen en jongeren groeien en bloeien in onze snel veranderende samenleving?