Janric van Rookhuijzen ontvangt KNAW Early Career Award voor onderzoek naar Akropolis

Dr. Janric van Rookhuijzen. Foto: © Christian Fedon
Dr. Janric van Rookhuijzen. Foto: © Christian Fedon

Onderzoeker Janric van Rookhuijzen heeft onlangs de KNAW Early Career Award gewonnen voor zijn onderzoek naar de Akropolis in Athene. De KNAW reikt de prijs jaarlijks uit aan onderzoekers die aan het begin van hun carrière staan en vernieuwende, originele ideeën hebben. Naast Van Rookhuijzen zijn nog elf wetenschappers van andere universiteiten in de prijzen gevallen.  

Onderzoek naar de Akropolis

De jury roemt Van Rookhuijzens innovatieve onderzoek naar de Akropolis en zijn gebruik van historische en archeologische bronnen. “[Deze] laten zien dat de wereldberoemde tempels op de Akropolis mogelijk andere functies en namen hadden dan voorheen gedacht.”

“Wat wij kennen als het Parthenon (‘Maagdenhuis’) werd door de oude Grieken zelf bijvoorbeeld het Hekatompedon (‘Tempel van 100 voet’) genoemd. Van Rookhuijzen onderzoekt de Akropolis ook als monumentaal symbool van Griekenland, Europa en wat de ‘westerse beschaving’ wordt genoemd. Het blijkt dat die status verbonden is met negatieve stereotyperingen van oosterse volkeren zoals de Perzen en de Turken.”

Aanmoediging voor jonge onderzoekers

“Ik ben zeer verguld met deze erkenning van mijn onderzoek”, reageert Janric van Rookhuijzen verheugd. “De prijs is een aanmoediging voor mezelf en andere jonge onderzoekers om de fascinerende wereld van de oudheid te blijven ontdekken. De oudheid ligt misschien ver achter ons in tijd, maar leeft op allerlei manieren door in onze huidige maatschappij. Dit erfgoed is van ons allemaal.”

KNAW Early Career Awards

De KNAW reikt de Early Career Award sinds 2019 uit aan vernieuwend en origineel wetenschappelijk onderzoek. Jaarlijks worden maximaal twaalf KNAW Early Career Awards uitgereikt, drie in elk van de vier KNAW-domeinen. De KNAW hoopt hiermee de verdere ontwikkeling van een divers en breed palet aan ‘early career’ onderzoekers op verschillende vlakken binnen de wetenschapsbeoefening te stimuleren. 

Janric van Rookhuijzen mag zijn prijs op 14 februari 2023 in ontvangst nemen. De winnaars krijgen een kunstwerk en een geldbedrag van 15.000 euro, dat ze mogen besteden aan hun onderzoekscarrière.