8 november 2016

Onderwijs change makers geëerd voor hun inzet

Jan Haarhuis ontvangt SURF Onderwijsaward

SURF heeft tijdens Dé Onderwijsdagen 2016 de winnaars bekendgemaakt van de eerste SURF Onderwijsawards. In de categorie ICT-en onderwijsprofessionals kreeg Jan Haarhuis, programmamanager van het onderwijsinnovatieprogramma Educate-it aan de Universiteit Utrecht, de ‘change maker’ award.

In de categorie docenten is Farshida Zafar de grootste change maker en Anka Mulder in de categorie bestuurders. Alledrie zijn zij volgens collega’s degenen die meer dan anderen het onderwijs naar een hoger plan tillen en vernieuwen met de inzet van ICT.

Video over de bijdrage van Jan Haarhuis aan onderwijsvernieuwing

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het World Trade Center in Rotterdam, ontvingen de winnaars een trofee uit handen van Paul Rullmann, voorzitter van SURF en juryvoorzitter van de SURF Onderwijsawards.

Jan Haarhuis - ICT- en onderwijsprofessional

Jan Haarhuis is sinds 2014 programmamanager Educate-it aan de Universiteit Utrecht. In die periode heeft hij een universiteitsbreed onderwijsinnovatieprogramma ontwikkeld, waarin wordt gewerkt aan blended learning, docentprofessionalisering en onderzoek naar het effect van ICT-gebruik in het onderwijs.

Educate-it bestaat uit een sterk team onderwijskundigen, met een vertegenwoordiging binnen elke faculteit. Jan werkt vanuit de overtuiging dat docenten aan het roer moeten staan van onderwijsvernieuwing. IT-gebruik is voor hem geen doel op zich, maar draagt bij aan kwaliteitsverbetering en vergroting van het leereffect. “Jan Haarhuis is visionair, creatief en weet met zijn persoonlijkheid mensen te verbinden. Jan begint gewoon en enthousiasmeert mensen om zich bij hem aan te sluiten. En dat lukt!”, aldus zijn collega’s.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Portret van Jan Haarhuis.

Haarhuis is zelf erg blij met hoe hij bijvoorbeeld het Educate-it programma in Utrecht heeft kunnen invoeren: “De universitietsbrede betrokkenheid en inzet van collega’s, de positieve response op het programma en het plezier en de betrokkenheid van velen in dit proces is groot. Er zijn fantastische Educate-it teams opgezet - universiteitsbreed en per faculteit - die dicht bij de docenten werken. Dit is mede te danken aan de inzet van de faculteiten en de samenwerking met het universitaire Educate-it team.”

SURF Onderwijsawards

Onderwijsinnovatie met ICT lukt alleen dankzij de inzet van mensen. SURF wil de inspanningen van deze ‘change makers’, die het verschil maken binnen hun onderwijsinstelling, erkennen. De SURF Onderwijsawards zijn dit jaar voor het eerst uitgereikt, maar worden voortaan jaarlijks uitgereikt aan een docent, ICT- en onderwijsprofessional en bestuurder.

De jury bestaat uit Paul Rullmann (voorzitter van SURF), Rob van Leeuwen (lid Programma Advies Raad en Educational Technologist aan de Vrije Universiteit), Pieter Cornelissen (programmamanager onderwijsinnovatie Hogeschool Utrecht) en Christien Bok (programmamanager Onderwijs op maat, SURFnet).

Portret van Jan Haarhuis.
Winnaar SURF Onderwijsaward

Contactpersoon Surf: Marielle Schipper, 0613911458.
Persvoorlichting Universiteit Utrecht; Wietske de Lange, w.delange@uu.nl, (030) 253 4073, 06 45 75 82 44.