16 juni 2017

James Kennedy over de toekomst van evangelische christenen in de V.S.

© iStockphoto.com/middelveld
© iStockphoto.com/middelveld

Prof. dr. James Kennedy (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) reflecteert in het Reformatorisch Dagblad op de veranderende positie van evangelische christenen in de V.S. die zich steeds minder thuis voelen in eigen land. Kan Trump hun redder zijn?

Tweeslachtigheid

Er bestaat onder evangelische christenen een diepe tweeslachtigheid over de vraag of Trump hun redder kan zijn. De hoop die sommigen op hem vestigen is deels gebaseerd op de benoeming van de conservatieve christen Neil Gorsuch tot hoogste rechter in het hooggerechtshof, maar ze zien hem ook als enige bolwerk tegen een overwinning van de Democraten, die ervoor zou zorgen dat hun positie nog verder gemarginaliseerd zou worden. 

Prof. dr. James Kennedy
Prof. dr. James Kennedy

Christelijke gemeenschappen

Een andere bijdrage aan de discussie over de positie van evangelische christenen wordt geleverd door Rod Dreher en zijn aanhangers. Dreher is een politiek conservatieve intellectueel die zegt dat de samenleving postchristelijk is en dat politiek en grote instanties geen redding kunnen bieden aan christenen. Hij roept evangelicals op sterke christelijke gemeenschappen te vormen, die elkaar steun bieden om te overleven.

Lichaam van Christus

Kennedy suggereert naar aanleiding van deze twee standpunten: "Wellicht kan Trumps inbreng het begin zijn van een beweging die van onderaf christelijke gemeenschappen bouwt, die geen politieke macht willen gebruiken om van hun geloof te getuigen maar het Evangelie willen laten horen door het lichaam van Christus te zijn."