Jack Glaser over de oorzaken en consequenties van etnisch profileren

Het Security in Open Societies seminar van woensdag 13 november stond in het teken van etnisch profileren en de antagonistische relatie tussen burgervrijheden en veiligheid. Tijdens deze inspirerende middag sprak Jack Glaser – professor publiek beleid en sociale psychologie aan de Universiteit van Californië in Berkeley – over het fenomeen etnisch profileren met de ongeveer dertig aanwezige practitioners en studenten.

Het is een onderwerp waarop Glaser een belangrijke expert is in de Verenigde Staten: hij verschijnt regelmatig op zenders als CNN om het onderwerp toe te lichten. De sessie werd georganiseerd en gepresenteerd door dr. Ozan Ozavci (Internationale en Politieke Geschiedenis).

Minderheidsgroepen

Glaser sprak over het fenomeen in het algemeen, de statistische bewijzen voor etnisch profileren en over de nadelige gevolgen ervan voor zowel het individu als voor minderheidsgroepen. Met een aantal prikkelende experimenten uit de sociale psychologie demonstreerde professor Glaser hoe de menselijke psyche ‘biased’ kan zijn – zonder dat dit per se de intentie is. Maar, zijn presentatie gaf ook reden tot hoop: beter afgebakende routines voor politiewerk kunnen de nadelige effecten van etnisch profileren verminderen. Hierdoor wordt politiewerk eerlijker en effectiever.

Etnisch profileren in Nederland 

Na deze keynote betrad dr. Alison Fischer (Universiteit van Amsterdam) het podium en lichtte de Nederlandse context met betrekking tot etnisch profileren toe. Ook stelde zij professor Glaser een aantal prikkelende vragen. Hierna werden vragen uit de zaal behandeld. Afsluitend werd er verder gepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Kortom: een interessante middag in het teken van een relevant en actueel onderwerp: etnisch profileren.