1 november 2018

Jacco Pekelder over het politieke nalatenschap van Angela Merkel

Angela Merkel. Bron: Wikimedia Commons/Martin Rulsch
Angela Merkel. Bron: Wikimedia Commons/Martin Rulsch

Op 30 oktober 2018 was prof. dr. Jacco Pekelder (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) te gast bij NPO Radio 1 in het programma Dit is de Dag om te praten over het politieke nalatenschap van Angela Merkel. 

Dr. Jacco Pekelder. Foto: uni-saarland.de
Dr. Jacco Pekelder. Foto: uni-saarland.de

Samen met journalist en Merkel-biograaf Wierd Duk en Europarlementariër Esther de Lange sprak Pekelder over het aftreden van Angela Merkel. Pekelder geeft het partijvoorzitterschap van Merkel "een mooie acht". Hij prijst haar om haar goede doelstellingen, met name op het gebied van klimaat. Met de 'Energiewende', waarbij Duitsland overging van kernerngie naar vernieuwbare energiebronnen, heeft ze een enorme boost gegeven aan de Duitse industrie. 

Band met Nederland 

Ook de goede onderlinge relaties tussen Duitsland en Nederland zijn volgens Pekelder benoemenswaardig. Merkel zag Mark Rutte, en daarmee Nederland, als een gedegen partner. Ook binnen de Europese Unie kon Nederland vaak op steun van Duitsland rekenen. "Merkel was een stabiele factor en een groot staatsvrouw bij wie je wist wat je aan haar had", aldus Pekelder. 

Jacco Pekelder 

Jacco Pekelder is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.