6 april 2018

Jacco Pekelder in Trouw: angst voor terreur is te groot

© iStockphoto.com

Terreurdreiging is het nieuwe normaal geworden. Het dreigingsniveau staat in Nederland al vijf jaar op 'substantieel', het op een na hoogste niveau. Maar onze angst voor terreur is eigenlijk altijd te groot, zegt prof. dr. Jacco Pekelder (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) in Trouw (31 maart).

Burgers maken zich bovengemiddeld veel zorgen over terreur, zegt Pekelder, terwijl de kans klein is om erdoor getroffen te worden. Terroristen spelen in op die angst, dat is onderdeel van wat Pekelder hun 'scenario' noemt. "Terroristen zijn de regisseurs die bepaalde scenario's in werking zetten. En het lukt ze ons zo gek te maken precies het script te volgen." Maar dat hoeft niet, volgens Pekelder. We kunnen ons daartegen verzetten. "Besef dat je niet altijd vanuit je impulsen op terreurdreiging hoeft te reageren, maar dat je dat ook vanuit rationaliteit kunt doen. We weten dat onze angst voor terreur te groot is. Het is een kwestie van onszelf tot de orde roepen."

Dr. Jacco Pekelder. Foto: uni-saarland.de
Prof. dr. Jacco Pekelder

Jacco Pekelder

Jacco Pekelder is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.