9 februari 2018

Jacco Pekelder in o.a. RTL Late Night, EenVandaag & Volkskrant over hedendaags linksextremisme

Sinterklaas © iStockphoto.com/Sjoerd van der Wal
Sinterklaas © iStockphoto.com/Sjoerd van der Wal

Michael Z., de voorman van de extreemlinkse actiegroep De Grauwe Eeuw uitte in oktober een doodsbedreiging aan het adres van Sinterklaas op Facebook: "Het wordt een dubbele prijs als alle kinderen er getuige van zijn, en massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten." Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de bedreiging. Terrorismedeskundige prof. dr. Jacco Pekelder, gespecialiseerd in linksextremisme, gaf duiding en achtergrond bij het toenemende geweld van extreemlinks bij RTL Late Night, EenVandaag, NOS-podcast #DeDag, en in de Volkskrant, Trouw en Telegraaf.

Dr. Jacco Pekelder. Foto: uni-saarland.de
Prof. dr. Jacco Pekelder

De gewelddadige retoriek van de Grauwe Eeuw is zorgwekkend en kan de zaken op scherp stellen, denkt Pekelder. "Als de afwijzende reactie in de politiek of van de politie té hard is, kan een deel van de aanvankelijk geweldloze achterban denken: oké, zo liggen de kaarten er blijkbaar voor, zo erg worden we onderdrukt. Die gaan geweld daardoor misschien minder uit de weg." 

De strijd met rechts: identiteit en geweld

Hij signaleert een tendens binnen het linksextremisme waarin meer activisten hardop lijken na te denken over geweld en dat als serieuze optie zien. Dat komt vooral door de strijd tegen extreemrechts, de twee kampen willen elkaar wegconcurreren. Centraal in de strijd tussen hedendaags links en rechts staat de groeiende rol van identiteit. Rechts had die identitaire agenda altijd al, maar links was vroeger gericht op het sociale en economische gelijkheidsvraagstuk. "In de huidige racismediscussie gaat het veel meer om het onderdrukte individu. Dat raakt mensen persoonlijker en maakt op een veel directere manier emoties los", zegt Pekelder.

Fragment bij RTL Late Night

NOS Podcast #DeDag