5 november 2018

Jaap Verheul wint Boerhaave Biografie Prijs 2018

V.l.n.r. Jaap Verheul (winnaar Boerhaave Biografie Prijs 2018) en Amito Haarhuis (directeur Rijksmuseum Boerhave)
V.l.n.r. Jaap Verheul (winnaar Boerhaave Biografie Prijs 2018) en Amito Haarhuis (directeur Rijksmuseum Boerhave)

Dr. Jaap Verheul (Cultuurgeschiedenis) heeft de Boerhaave Biografie Prijs 2018 ontvangen met zijn boek De Atlantische pelgrim. De biografie gaat over de Amerikaanse historicus John Lothrop Motley. Verheul ontving de prijs afgelopen vrijdag, 2 november, in het Hodshon Huis uit handen van Amito Haarhuis, de directeur van Rijksmuseum Boerhaave.

Dr. Jaap Verheul

In De Atlantische pelgrim beschrijft Jaap Verheul hoe John Lothrop Motley (1814-1877) de beroemdste historicus van de Verenigde Staten werd en hoe de internationale bestseller van Motley, The Rise of the Dutch Republic (1856), bepalend werd voor de Nederlandse én Amerikaanse geschiedschrijving. Jaap Verheul doceert cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw en cultuurgeschiedenis van de Verenigde Staten. In zijn huidige onderzoek richt hij zich op denkbeelden over cultuur en nationale identiteit.

De Nederlandse geschiedenis als voorbeeld

Motley zag de Nederlandse samenleving als een historisch voorbeeld van onafhankelijkheid. Hij slaagde erin het oude beeld dat men had van een zompig land met stilstaand water en zelfgenoegzame burgers te vervangen door een heroïsch model van vooruitgang, welvaart en vrijheidsdrang.

Boerhaave-Biografie Prijs

De Boerhaave Biografie Prijs is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Museum Boerhaave als erkenning voor het toegenomen belang van het genre ‘biografie’ in de wetenschapsgeschiedenis. Hij wordt iedere drie jaar uitgereikt. In 2012 ontving Kees Schuyt de prijs voor zijn boek Het spoor terug: J.B. Charles / W.H. Nagel 1910 – 1983 (Balans, 2010). In 2015 won Patricia Faasse met Een beetje opstandigheid. Johanna Westerdijk. De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland (Atlas Contact, 2012). Aan de prijs zijn een geldbedrag van 2.500 euro en de Boerhaave-penning verbonden. 

De atlantische pelgrim

Het publicatiebericht met uitgebreide informatie over het boek is hier te vinden.