27 november 2017

Iva Vukusic over het proces tegen Ratko Mladic

Ratko Mladić. Bron: Wikimedia-Commons/Evstafiev Mikhail

Promovenda Iva Vukusic (Politieke geschiedenis) MA was afgelopen week veel in de (inter)nationale media over het vonnis dat werd uitgesproken tegen oud-generaal Ratko Mladic.

Zij heeft het tribunaal intenstief gevolgd.  Mladic werd door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld tot levenslang. De oud-legerleider van de Bosnische Serviërs is door het tribunaal in Den Haag schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

In een artikel in Trouw (29 november 2017) stelt Vukusic dat de woorden van duizenden getuigen voor haar een heel belangrijke erfenis van het tribunaal zijn. Het rijke archief is volgens haar een van de onverwachte uitkomsten. Voor haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Utrecht over de vervolging van oorlogsmisdadigers gebruikt de Kroatische de documenten dagelijks.

Het Joegoslaviëtribunaal heeft volgens Vukusic aangetoond dat gerechtigheid, hoe imperfect soms ook, kan plaatsvinden. En dat oorlogsmisdadigers verantwoordelijkheid moeten dragen voor hun daden. "Vaak wordt gemopperd dat de processen zo veel tijd en geld kosten. Maar ik zie het als een investering die er hopelijk toe bijdraagt dat wreedheden in de toekomst voorkomen kunnen worden. Als oorlogsmisdadigers maar systematisch genoeg rekenschap moeten geven van hun daden zullen politici, presidenten, commandanten in de toekomst wel twee keer nadenken voordat ze opdracht geven tot moordpartijen, of plunderingen en verkrachtingen zullen toestaan" aldus Vukusic in Trouw.

Iva Vukusic MA

Iva Vukusic MA, is een promovendus bij de Universiteit Utrecht en bestudeert het paramilitarisme en de georganiseerde misdaad in Servië in jaren negentig. Binnen dit onderzoekt kijkt ze specifiek naar de vervolging van oorlogsmisdadigers, internationaal recht en het zogeheten transitional justice. Daarnaast doet zij onderzoek naar juridische waarheidsvinding met betrekking tot misdaden in Syrie.

Vukusic besprak in de media de zaak, maar ook over bredere zaken gerelateerd aan oorlogsmisdaden en het nalatenschap van het Joegoslaviëtribunaal.