19 november 2018

Pepijn Corduwener op BNR Radio over de acties van Italië

Italië weigert begroting aan te passen

© iStockphoto.com

Op 14 november was dr. Pepijn Corduwener (Politieke Geschiedenis) te gast bij BNR Radio om te praten over de Italiaanse regering die weigert haar begroting aan te passen. De Europese Commissie keurde de begroting af vanwege het te hoge begrotingstekort.

Dr. Pepijn Corduwener

"Het was de laatste weken al wel duidelijk dat Italië de begroting niet ging aanpassen. Er is op een heel denigrerende toon over Brussel gesproken en over de 'briefjes' die uit Brussel zouden komen met een aanmaning om de begroting aan te passen", vertelt Corduwener op BNR Radio. Italië zit in een situatie die niet makkelijk vergelijkbaar is met omringende landen. Het land wil zijn situatie zelf oplossen en zegt daarbij geen hulp van Brussel nodig te hebben.

De politieke gevolgen zijn belangrijker dan de economische gevolgen
Dr. Pepijn Corduwener

De Europes Comissie in Brussel keurde de begroting af wegens de te optimistische voorspelling van economische groei en de hoge staatsschuld. "Als de boetes uit Brussel gaan komen, dan zal dat niet helpen met het omlaag brengen van de staatsschuld". Maar, zo stelt Corduwener, de politieke gevolgen zijn belangrijker dan de economische. "Het is eigenlijk nog nooit gebeurd dat er zo'n harde confrontatie is ontstaan over een begroting. De relatie tussen Europa en Italië was al niet heel sterk onder deze regering en is nu alleen maar zwakker geworden". Europa zal Italië echter niet zo snel laten vallen. Het land is niet vergelijkbaar met Griekenland, omdat het nog altijd een van de sterkste economieën van Europa heeft.