11 oktober 2018

Pepijn Corduwener in De Tijd over clash Brussel en Italië

Italië neemt heft in eigen handen

© iStockphoto.com

Op 6 oktober verscheen een artikel in Belgisch zakenblad De Tijd, waarin dr. Pepijn Corduwener (Politieke Geschiedenis) schrijft over het Italiaanse verlies van vertrouwen in de Europese Unie. Corduwener beantwoordt de vraag waarom Italië steeds meer het heft in eigen handen neemt en hoe we deze ontwikkeling moeten interpreteren. 

Dr. Pepijn Corduwener
Dr. Pepijn Corduwener

De Italiaanse regering stuurde een begroting met oplopend tekort naar Brussel. De EU kijkt met gefronste wenkbrauwen naar het Italiaanse beleid, en dat is niets nieuws. Italië, dat altijd pro-Europees was, breekt nu nadrukkelijk met het Europese buitenlandbeleid. Hoe kan dat? "Om te begrijpen hoe de stemming heeft kunnen omslaan, moeten we niet vanuit Noord-Europa naar Italië kijken. We moeten juist zien hoe het schiereiland naar Europa kijkt", schrijft Pepijn Corduwener in De Tijd. Zo is er onder meer de migratiepolitiek, waarin Italië zich in de steek gelaten voelt. Europese landen hebben veel beloftes gedaan om het land te helpen bij de migratiecrisis, maar daar is weinig van terechtgekomen. 

bezuinigingspolitiek 

Ondanks de uitgebleven hulp was Brussel wel altijd streng naar Italië op economisch gebied. "In Noord-Europa leeft de hardnekkige indruk dat dat vergeefs was, maar Italiaanse burgers hebben opeenvolgende regeringen gezien die bezuinigen, belastingen verhogen en hervormen", vertelt Corduwener. "Dat de schuldenlast ondanks die inspanningen op 130 procent van het bruto binnenlands product blijft steken, komt dan ook vooral door een gebrek aan groei". De bezuinigingspolitiek die is opgelegd vanuit Brussel heeft volgens veel Italianen de sociale crisis verergerd.

verlies van vertrouwen 

Italianen verliezen zo het vertrouwen in Europa en besluiten steeds meer het heft in eigen handen te nemen. Een van de resultaten van deze houding is een begroting "waarin het aanjagen van de binnenlandse consumptie en het bestrijden van armoede centraal staan, om zo zelf de economie te stimuleren en de sociale crisis te bestrijden". Een conflict met Brussel is echter niet waar de Italiaanse regering op doelt, het is een gevolg. 

Als we voorbij de polarisatie van Salvini kijken, zien we dat achter die begroting reële zorgen schuilen die niet zozeer tegen Europa zijn gericht maar gevoed zijn door de overtuiging dat het noodgedwongen zonder Europa moet. Als Europa, in de ogen van veel Italianen, weer een deel van de oplossing wil zijn, komt het erop aan hun zorgen te begrijpen.
Dr. Pepijn Corduwener

het Financieele dagblad

Pepijn Corduwener schreef ook een artikel voor Het Financieele Dagblad over de crisis in Italië. Het artikel is (achter betaalmuur) hier te lezen.