Islamofobie neemt toe in Europa

© iStockphoto.com/Ibrakovic

Geweld tegen moslims in Europa is zeldzaam. Maar islamofobie neemt wel toe, ook in Nederland. Volgens prof. dr. Beatrice de Graaf (geschiedenis van internationale betrekkingen) is er samenhang tussen toenemende islamofobie en landen waar politici grof campagne voeren.

Islamofobe standpunten

In Europa is fysiek geweld tegen moslims vooralsnog relatief uitzonderlijk. Islamofobe standpunten die veelal online verkondigd worden zijn echter steeds meer geaccepteerd.  In Groot-Brittannië staat inmiddels één op de vier mensen op de lijst van potentiële terreurverdachten van de Britse inlichtingendienst bekend als islamofoob. Dat aantal was niet eerder zo hoog, aldus de Graaf.

Grof campagne voeren

Dat er een samenhang is tussen toenemende islamofobie en landen waar politici grof campagne voeren wordt bevestigd door een rapport van het Britse persbureau Press Association. Uit het rapport blijkt dat het aantal hate crimes met 40 procent is toegenomen na het Brexit-referendum, waarbij de rechtse UK Independence Party een belangrijke rol speelde.