27 augustus 2018

Is een paar dagen regen genoeg om de droogte te bestrijden?

Plantsoenendienst sproeit uitgedroogd grasveldje

De droogte van de afgelopen maanden heeft zichtbaar effect gehad op het Nederlandse landschap. De Rijn staat historisch laag, groene grasvelden zijn overwegend geel en de waterreserves raken op. De ergste droogte lijkt door alle regen inmiddels voorbij. Maar is een aantal dagen aan regen voldoende om de droogte te bestrijden?

“Helaas niet”, zegt droogte-expert Niko Wanders. “Het grondwater wat in onze bodem zit is erg belangrijk voor onze watervoorziening en droogtebestrijding, maar het reageert erg langzaam op regen. Grofweg 65% van deze regen zal namelijk gewoon weer verdampen, en dus blijft er maar weinig over om het grondwater weer op peil te krijgen. Dat zorgt ervoor dat een droogte niet zomaar verdwijnt.”

Bodem neemt minder op

Een tweede gevolg van droogte is dat de bodem minder water op kan nemen als het eenmaal gaat regenen, stelt Wanders. De heftige onweersbuien die we zo vaak hebben gezien deze zomer hebben daarom weinig effect. Ze zorgen wel voor ondergelopen fietstunnels en kelders, maar niet voor een aanvulling in het grondwater die zo hard nodig is. Zeker in het oosten en zuiden van Nederland is nog meer regen de enige manier om de droogte op te heffen.

Die heftige onweersbuien hebben weinig effect. Ze zorgen wel voor ondergelopen fietstunnels en kelders, maar niet voor een aanvulling in het grondwater die zo hard nodig is.
Niko Wanders

Te weinig water in de Rijn

Ook de Rijn staat door de droogte historisch laag. Alleen in 1949 werd dit geëvenaard in deze tijd van het jaar. Dit vormt een probleem omdat al het regenwater meteen moeten gebruiken om de gevolgen van de droogte te beperken, want we krijgen simpelweg minder water binnen via de Rijn.

Grondwaterstand moet herstellen

Als de grondwaterstanden niet herstellen in de komende winter dan is er een grote kans dat we volgend jaar weer dezelfde problematiek zien in grote delen van Nederland. We hebben dat grondwater nodig om te zorgen dat we volgend jaar weer genoeg buffer hebben voor in de zomer.

Wekenlange miezer

Is er dan een oplossing? “Een week of liever weken met bewolking en langdurige miezerregen” zegt Wanders. “Niemand houdt daarvan, maar het zou wel heel goed zijn om van deze droogte af te komen.”