10 januari 2019

Invloedrijk onderwijsonderzoek bijeengebracht in (gratis online) boek

Hoe zorgt een leraar ervoor dat het werkgeheugen van leerlingen niet overbelast raakt? En hoe geeft een docent goede feedback? Deze en andere onderwijsvraagstukken worden beantwoord in Op de schouders van reuzen, een boek dat 24 wetenschappelijke kernartikelen uit de cognitieve en onderwijswetenschappen vertaalt naar de dagelijkse lespraktijk.

Onderwijswetenschappers Luce Claessens en Steven Raaijmakers van de Universiteit Utrecht hebben met hoogleraar Paul Kirschner (Open Universiteit) Op de schouders van reuzen samengesteld. Raaijmakers: “In dit boek bespreken we welke invloed de geselecteerde artikelen hebben gehad op het onderwijs en de onderwijswetenschappen. Ook laten we zien wat leerkrachten praktisch gezien kunnen met deze artikelen.”

Gratis

Het eerste exemplaar van Op de schouders van reuzen is zaterdag 12 januari tijdens de researchED Nederland 2019 uitgereikt door Kirschner. Raaijmakers: "Het boek is al te koop via verschillende (online) boekhandels, maar – nog belangrijker – het is per 12 januari online vrijgegeven. Zo kan iedere leerkracht (in opleiding), ouder, schoolbestuurder, politicus of wie dan ook het boek gratis downloaden.”

Nieuwsgierig? Afgelopen kerst is er over het boek een essay verschenen in ScienceGuide waarin de auteurs een voorproefje geven van twee hoofdstukken.