16 november 2015

Interviews met Julian Winter in NRC en VPRO Boeken

Omslag De Messias - Julian Winter
 

Prof. dr. Esther Jansma (Fysische Geografie) en prof. dr. Wiljan van den Akker (Geesteswetenschappen) publiceerden onlangs een roman onder de schrijversnaam Julian Winter: De Messias. In NRC Handelsblad (14 november) en in het VPRO-televisieprogramma Boeken (15 november) spraken zij over het boek, en over het schrijfproces.

Jansma en Van den Akker, niet alleen schrijversduo maar ook echtpaar, vertellen hoe het schrijven van De Messias hen verging. Eerder vertaalden ze samen poëzie van Mark Strand, een ervaring die goed beviel. Een paar jaar geleden begonnen ze aan hun roman. Het eindproduct is echt van hen beiden, vertellen ze, de zinnen die de een schreef werden omgevormd door de ander. "Zo leuk om samen weer bezig te zijn met taal. Geen voetnoten, zoals in ons wetenschappelijke werk."

Met De Messias begeven ze zich ook op een ander vlak even buiten de wetenschap: ze bekijken die van een afstand en concluderen dat er heel wat mis is met het wetenschappelijke wereldje. De twee zeggen in hun boek af te rekenen met verschillende hedendaagse geloofssystemen, te beginnen met de wetenschap: "Wetenschappers denken dat meten weten is. Maar dat is onzin."