Interview met Richard Horenberg, winnaar van de Diversity & Inclusion Award 2019
Sommige studenten willen hulp bij studieplanning, anderen willen praten met een bak koffie erbij.
Student Geneeskunde Richard Horenberg won als coördinator van het Platform Onbeperkt Studeren de Diversity & Inclusion Award 2019.
Richard: “Mijn collega’s van het Platform Onbeperkt Studeren hadden mij genomineerd voor de prijs.” Het prijzengeld, bestaande uit €2.500,- , gaan de leden van het Platform gebruiken voor het buddy-programma. Daarnaast willen ze dit jaar ook workshops verzorgen voor studenten met een functiebeperking die in de eindfase van hun studie zitten.
Heeft het Platform Onbeperkt Studeren veel reacties ontvangen op
het winnen van de prijs?
“Jazeker; de voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCU wil met ons in gesprek. Zij wil graag kijken wat er binnen het UMCU gedaan kan worden voor studenten met een functiebeperking. Tot nu toe was ik een beetje onder de radar gebleven bij de faculteit Geneeskunde. Het Platform Onbeperkt Studeren opereert namelijk universiteitsbreed vanuit het Bestuursgebouw. We zijn ook gevraagd om onderwijs te geven aan een studentenwerkgroep van de research master Educational Sciences: Learning in interaction, om hen zo meer inzicht te geven in hoe het is om te studeren met een functiebeperking.”
Weten jullie al waaraan jullie het prijzengeld willen besteden?
“Ja, aan het buddy-programma dat we in september 2018 gelanceerd hebben. Dit programma begint nu langzaam te lopen. We willen vooral investeren in PR, de vergoeding van buddy-studenten en cursussen voor buddies. Op dit moment hebben we zes buddies. Zij ondersteunen studenten met een lichamelijke of psychische beperking. Studenten hoeven ons niet te vertellen wat voor beperking ze hebben. Het enige wat we willen weten is welke begeleiding ze nodig hebben. Sommige studenten willen hulp bij studieplanning, anderen willen gewoon graag even praten met een bak koffie erbij. Verder willen we het prijzengeld ook gebruiken voor onze voorlichting op open dagen van de bachelor- en masteropleidingen aan de Universiteit Utrecht. We willen ons dit jaar ook meer gaan richten op studenten die in de eindfase van hun studie zitten.”
In 2017 deed je onderzoek naar de tevredenheid van studenten met een functiebeperking over de beschikbare voorzieningen en begeleiding binnen de UU. Hieruit is het Platform Onbeperkt Studeren ontstaan. Kun je iets meer over vertellen over dit proces?
“Ik ben begonnen vanuit het Descartes honoursprogramma. Bij één van de cursussen moest je een onderzoeksvoorstel schrijven en dat van ons ging over de rolstoeltoegankelijkheid van de universiteit. Tijdens het eindgesprek met Frits van Oostrom bleek dat het onderzoeksvoorstel uitvoerbaar was en dat we het konden indienen. We namen vervolgens contact op met Marieke de Bakker. Zij was toen hoofd studentbegeleiding van de UU en ze had de cijfers van de Nationale Studenten Enquête. Die enquête viel, wat betreft studeren met een functiebeperking, toen tegen. Op haar verzoek heb ik samen met een medestudente een breed onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van studenten met een beperking. Tijdens het onderzoek hoorde ik van studenten met een functiebeperking dat zij graag een plek willen waar ze ervaringen kunnen delen en waar ze ook hun stem kunnen laten horen.
Na het onderzoek heb ik Platform Onbeperkt Studeren opgericht samen met een aantal andere studenten. Dit hebben we kunnen doen mede dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds van de Taskforce Diversiteit. Inmiddels is er ook een commissie die kijkt naar hoe we samen met Vastgoed & Campus de fysieke toegankelijkheid van de universiteitsgebouwen kunnen verbeteren.”
Wat doet de UU op dit moment al goed voor studenten met een beperking en wat kan er juist beter?
“De voorlichting gericht op studenten met een functiebeperking is verbeterd dankzij Platform Onbeperkt Studeren. Op dit moment zie ik nog te weinig kennis bij docenten over functiebeperkingen. Docenten hoeven geen expert te zijn in functiebeperkingen, maar als een student voorzieningen toegewezen heeft gekregen, moeten docenten die wel respecteren. Het zou goed zijn om docenten te trainen in het onderwerp studeren met een functiebeperking en hoe zij er met name in de logistiek mee omgaan.
Het opnemen van hoorcolleges kan daarnaast veel studenten met een functiebeperking helpen. Op die manier kunnen ze het studieprogramma bijhouden, ook als het bijvoorbeeld door vermoeidheid niet lukt om fysiek aanwezig te zijn bij een hoorcollege. Een tentamen is per slot van rekening gericht op de eindcompetenties. Of je deze nou haalt door in de collegezaal te luisteren of van achter je bureau thuis zou niet uit moeten maken. Bij Geneeskunde worden de bachelor colleges standaard opgenomen. Ik heb hier zelf ook gebruik van gemaakt om te leren voor een tentamen, dat heeft mij echt geholpen.”
Heb je een toekomstvisie voor het platform?
“Het Platform Onbeperkt Studeren wordt nu vooral uitgevoerd door studenten, die zelf soms moeite hebben met studeren. Om de continuïteit van het Platform Onbeperkt Studeren te waarborgen wordt er nu gekeken om het platform op een duurzame manier binnen de organisatie te plaatsen. Inhoudelijk willen we het resterende deel van het academische jaar ons richten op studenten in de eindfase van hun studie en jonge alumni.
Door inclusiecorrespondent Myra-Lot Perrenet