28 april 2017

Interview met Linda Duits over nieuw feminisme

Naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Dolle mythes publiceerde Trouw (20 april) een interview met dr. Linda Duits over hedendaags feminisme. Met haar boek hoopt Duits het vuur rondom het hedendaagse feminisme verder aan te wakkeren.

Dr. Linda Duits

Lagere klasse

Een derde feministische golf ziet ze nog niet, maar de eerste voortekenen zijn er: "Sinds dit decennium broeit er weer van alles", zegt Duits. Om die volgende feministische golf wel mogelijk te maken, is Duits van mening dat het nieuwe feminisme verder moet kijken dan hoogopgeleide vrouwen: "Die zeggen dat ze openstaan voor iedereen, zoals zwarte vrouwen en transvrouwen. Maar niemand heeft het over de kapster in Alblasserdam. Wil er een breed gedragen protest ontstaan, dan hoeven niet álle kapsters in het land mee te doen. Maar je moet wel de lagere klasse erbij weten te betrekken."

Concrete doelen

Daarnaast stuurt ze aan op concretere doelen en politieke eisen: nu zou er teveel nadruk liggen op bewustwording. Ook het denken in individuele termen wordt bekritiseerd door Duits: "De nieuwe generatie is erg gericht op het individu in plaats van op de overheid. Het neoliberale vertoog van individuele verantwoordelijkheid is daar de oorzaak van. De meiden van feministische platforms als Vileine en Stellingdames zijn heel erg gericht op kabaal maken. Ze staan er niet bij stil dat je ook iets met een wet kunt veranderen."