7 maart 2017

Interview met Kila van der Starre in Het Parool over straatpoëzie

Gedicht van Nick J. Swarth en Sander Neijnens op de Paleisring in Tilburg door www.onsitepoetry.eu
Gedicht van Nick J. Swarth en Sander Neijnens op de Paleisring in Tilburg door www.onsitepoetry.eu

Kila van der Starre (Nederlandse taal en cultuur) onderzoekt in het kader van haar promotietraject poëzie buiten het boek. Onlangs lanceerde ze de website Straatpoëzie, die al veel aandacht verdiende in de media. Dit weekend publiceerde Het Parool (5 maart) een interview met Van der Starre over haar promotieonderzoek.

 Kila van der Starre MA
Kila van der Starre MA

Poëzie leeft volop in de moderne samenleving, maar vooral buiten het boek, zegt Van der Starre. Ook in de middeleeuwen was er al veel poëzie in het openbare leven te vinden, bijvoorbeeld op spiegels, kleding en muren. Van der Starre wil meer aandacht voor die dagelijkse presentatie, want ook vandaag de dag komen we nog regelmatig gedichten tegen in de openbare ruimte.

Wordt poëzie daarmee opgedrongen aan omwonenden? Soms is het gedicht een initiatief van de gemeente, en in een enkel geval is er weleens geprotesteerd tegen een gedicht in de openbare ruimte, zoals tegen het gedicht 'Aan een Roosje' in de Jacob van Lennepstraat in Amsterdam, zegt Van der Starre. Maar gelukkig durft ze toch te concluderen dat straatpoëzie doorgaans door een breed publiek gewaardeerd wordt. "Uit een representatieve steekproef van de Nederlandse samenleving die ik samen met het Letterenfonds en Stichting Lezen heb uitgezet, blijkt dat bijna iedereen wel poëzie tegenkomt in het dagelijkse leven. Een meerderheid waardeert dat ook. Het blijkt ook dat bijna de helft van de mensen die zomaar poëzie tegenkomen, of dat nou op straat is of op de radio, meer poëzie zou willen lezen of horen, ook als zij er normaal gesproken niet snel zelf actief naar op zoek gaan."