23 december 2016

Interview met Iva Vukusic over laatste proces Joegoslaviëtribunaal tegen Ratko Mladic

Demonstranten buiten bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag tijdens het proces van Ratko Mladic © iStockphoto.com/ictor
Demonstranten buiten bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag tijdens het proces van Ratko Mladic © iStockphoto.com/ictor

Het proces tegen de Bosnisch-Servische militaire bevelhebber Ratko Mladic loopt op zijn einde. Het International Justice Tribune interviewde Iva Vukusic (Politieke geschiedenis) over het laatste proces van het Joegoslaviëtribunaal.

Iva Vukusic MA
Iva Vukusic MA

Volgens Vukusic is het proces tegen Mladic bepalend voor de laatste fase van het Joegoslaviëtribunaal. Mladic wordt beschouwd als een van de hoofdverantwoordelijken voor het oorlogsgeweld in Bosnië begin jaren negentig, en was lang op de vlucht. Toch viel de media-aandacht voor het proces wat tegen. Vukusic denkt dat dat komt doordat de oorlog inmiddels al lang geleden is, en doordat mensen gewend zijn geraakt aan de processen bij het Joegslaviëtribunaal.

Vukusic vindt het niet per se nadelig dat het proces zo lang na de gebeurtenissen pas plaatsvindt: dat heeft ervoor gezorgd dat de aanklager solide bewijs heeft kunnen verzamelen en een consistente en overtuigende zaak heeft kunnen presenteren. Argumenten van de verdediging van Mladic waren onder meer het ontkennen van het leiderschap van Mladic en een oneerlijke procedure, omdat Mladic door de jaren heen al in veel andere processen van het Joegoslaviëtribunaal is genoemd. Maar volgens Vukusic is geen van deze argumenten houdbaar. Ze hoopt dat Mladic gezond en in leven blijft tot de uitspraak gedaan wordt. Die wordt in november van volgend jaar verwacht.