Nieuws en Agenda

23 december 2016

Interview met Ingrid Robeyns in Trouw over haar onderzoek naar economische en ecologische rechtvaardigheid

Prof. dr. Ingrid Robeyns

Trouw (15 december) publiceerde een interview met hoogleraar Ethiek van Instituties Ingrid Robeyns over haar onderzoek naar economische en ecologische rechtvaardigheid en haar onlangs verworven ERC Consolidator Grant voor dat onderzoek. Robeyns geeft aan blij verrast te zijn met het onderzoeksgeld, vooral vanwege de erkenning van de relevantie van de vragen die zij stelt.

Wat betekent eerlijkheid bij verdeling van de middelen in de wereld

Ook uit de grote stroom positieve reacties die Robeyns krijgt, blijkt dat het hoog tijd is dat er fundamentele vragen worden gesteld over wat eerlijkheid betekent bij verdeling van de middelen in de wereld. Dat gaat niet alleen om de verdeling van welvaart, maar ook over de vraag of we te veel vervuilen, te veel natuurlijke hulpbronnen gebruiken, of dat we te veel rijkdom hebben.

Internationale onderzoeksgroep

Met het geld van de ERC grant gaat Robeyns voor enkele jaren een onderzoeksgroep vormen van meerdere promovendi en postdoctoraal onderzoekers. "Daarnaast kunnen we internationale gasten naar Nederland halen. Ik denk daarbij vooral aan filosofen uit andere, niet-westerse denktradities. Filosofie betekent vaak 'westerse filosofie', zonder dat deze beperktheid uitgesproken wordt. Ik wil weten of we rechtvaardigheid met behulp van niet-westerse stromingen anders kunnen leren zien", aldus Robeyns.

Andere media

Ook Daily Nous, een groot Amerikaans filosofieblog van Justin Weinberg (University of South Carolina) besteedde aandacht aan de recent verworven ERC Consolidator grant van Ingrid Robeyns voor haar onderzoek naar economische en ecologische rechtvaardigheid.

Nieuws en Agenda