7 februari 2017

Interview met Floris Cohen in Reformatorisch Dagblad over wetenschap en religie

Naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek Het knagende weten over het spanningsveld tussen wetenschap en religie, werd wetenschapshistoricus prof. dr. Floris Cohen (Cultuurgeschiedenis) geïnterviewd in het Reformatorisch Dagblad (3 februari).

Prof. dr. Floris Cohen
Prof. dr. Floris Cohen

In het interview spreekt Cohen onder meer over zijn eigen achtergrond en de totstandkoming van zijn boek Het knagende weten. Volgens Cohen is de wetenschap niet in staat een allesomvattend wereldbeeld te bieden. Ook wetenschappelijk bewijzen dat God niet bestaat, dat is niet mogelijk.

Een tuiltje portretten

Toch vormen moderne wetenschappelijke inzichten wel een probleem voor iedere religie, zegt Cohen: "Met het ontstaan van de moderne natuurwetenschap is het voor een denkend mens niet langer mogelijk om onproblematisch te geloven." Maar hedendaagse lezers zijn zeker niet de eersten of enigen die zich in het spanningsveld tussen religie en wetenschap ophouden, en dat is dan ook wat Cohen zijn lezers hoopt te bieden met dit boek: "Er zijn veel mensen geweest die diep nagedacht hebben over uw problemen, die daar innerlijk mee gestreden hebben. Hier hebt u een tuiltje portretten, wie weet hebt u er iets aan", besluit de historicus.